Privreda

U minusu većem od milion KM

U minusu većem od milion KM
U minusu većem od milion KM

BANJALUKA - Nakon što su prošlu godinu završili sa oko pet miliona KM u plusu, Javno preduzeće "Šume RS" za prvih šest mjeseci ove godine otišlo je u minus veći od milion KM.

Prema preliminarnim rezultatima o poslovanju u prvoj polovini godine, uz minus od 1,084 miliona KM, gotovo svi parametri su u padu, od plana sječe, realizacije pa do otpreme šumskih sortimenata.

U prva tri mjeseca ove godine sječa šume bila je 120 odsto u odnosu na plan, a u drugom kvartalu, odnosno od aprila do jula, sječa je bila na nivou od oko 90 odsto. Slično je i s otpremom sortimenata, pa je tako u prvom kvartalu to bilo na nivou od 109 odsto, a u drugom kvartalnu svega 85 odsto.

"S otpremom od 85 odsto nemoguće je poslovati pozitivno. To treba da bude najmanje 96 odsto da bi rezultat bio nula", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz JP "Šume RS".

Pored toga, u posljednja tri mjeseca u ovom javnom preduzeću došlo je do ogromnog zapošljavanja radnika po ugovoru na djelu iako je sada već bivša uprava "Šuma RS" prošle godine zabranila bilo kakvo primanje novih radnika, s obzirom na to da od preko 4.300 stalno zaposlenih najmanje 1.500 ih je višak.

Samo u posljednja tri mjeseca kroz ugovore o djelu zaposleno je oko 400 radnika, od čega najviše u ŠG "Jahorina" iz Pala - njih 114. Zanimljivo je da je ovo ŠG najveći gubitaš u sistemu JP "Šume RS" s obzirom na to da su za šest mjeseci ove godine napravili minus od preko 570.000 KM.

U ŠG "Romanija" iz Sokolca ugovore o djelu potpisalo je preko 100 ljudi, zatim u ŠG "Gorica" iz Šipova, koje je zabilježilo gubitak od preko 390.000 KM zaposleno je oko 60 ljudi. Novog zapošljavanja bilo je i u gazdinstvima u Mrkonjić Gradu, Doboju i Rogatici.

Kada je u pitanju finansijski rezultat u prvih šest mjeseci, poslije ŠG "Jahorina" najveći gubitaš je "Botin" iz Nevesinja, koji je u minusu većem od 420.000 KM, zatim ŠG "Doboj", koje je prvih šest mjeseci završilo sa 415.000 KM gubitka, a slijede ih "Gorica" iz Šipova sa 390.000 KM minusa i "Birač" iz Vlasenice, koji je bio negativan sa 322.000 KM.

"Mi smo zadovoljni poslovnim rezultatom u prvih šest mjeseci s obzirom na to da u posljednja tri mjeseca nismo radili skoro 60 dana zbog poplava. Bili smo angažovani s mašinama i radnicima na saniranju posljedica poplava, a samo u jednom danu smo na to potrošili preko 8.500 litara nafte. Rezultati su dobri i cilj je da na kraju godine ostvarimo dobit od oko pet miliona KM i plan od oko 182 miliona KM prihoda. U prvih šest mjeseci sječa i isporuka obično iznose oko 40 odsto, a u drugoj polovini godine 60 odsto zbog ljepšeg vremena itd.", rekao je Dragan Grabovac, v.d. direktora JP "Šume RS", koji je početkom aprila ove godine na tom mjestu zamijenio Radenka Laketića.

Zapošljavanje radnika po ugovoru o djelu Grabovac pravda potrebom zbog obima posla, naglašavajući da se tako radilo i u prethodnim godinama, kada su u određenom periodu radnici angažuju na period ne duži od dva-tri mjeseca.

Prema preliminarnom izvještaju o poslovanju JP "Šume RS" u prvoj polovini ove godine, od ukupno 25 šumskih gazdinstava njih svega 12 je poslovalo pozitivno, s tim da je veliki broj onih s plusom od 1.000 do 3.000 KM.

"Ima šumskih gazdinstava koja su u posljednjih mjesec dana prikazala veću proizvodnju nego što je bila u prvih pet mjeseci, kroz zalihe itd... To otvara sumnju da su rezultati u tim šumskim gazdinstvima naštimani, kao što je slučaj u Sokocu, gdje je prikazan pozitivan rezultat od oko 70.000 KM", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz JP "Šume RS".

Za razliku od prošle godine, JP "Šume RS" u prvih šest mjeseci ove godine, a posebno u posljednja tri mjeseca nije izvršavalo svoje obaveze kada su u pitanju naknade prema lokalnim zajednicama, koje su zakonska obaveza.

"Tu imamo obaveza oko sedam miliona KM, ali u svakodnevnom kontaktu smo s načelnicima i gradonačelnicima. Kada ima novca, puštamo im određeni dio sredstava, ali i to će se u narednom periodu sanirati i doći na svoje", kaže Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije