Privreda

U tri godine 333,8 miliona KM za investicije "Elektroprenosa BiH"

U tri godine 333,8 miliona KM za investicije "Elektroprenosa BiH"
U tri godine 333,8 miliona KM za investicije "Elektroprenosa BiH"

SARAJEVO - Kompanija "Elektroprenos BiH" u naredne tri godine investiraće 333,8 miliona konvertibilnih maraka, što znači angažman 1.000 novih radnika kroz realizaciju investicionih projekata, pri čemu će biti učinjeno sve što je moguće da domaće firme dobiju poslove.

Istakao je ovo danas Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, nakon sjednice Skupštine dioničara "Elektroprenosa", koja je odobrila trgodišnji investicioni ciklus.

Takođe, najavljeno je da će u najbržem roku biti zaposleno 100 ljudi u ovu kompaniju, koja je u vlasništvu oba entiteta, s obzirom na to da je donesena odluka o deblokadi zapošljavanja u "Elektroprenosu".

Biće upošljavani električari, elektroinženjeri, građevinski inženjeri, ekonomisti, pravnici...

Na sjednici Skupštine dioničara donesena je i odluka o raspodjeli 98 miliona KM akumulirane dobiti "Elektroprenosa", koji će biti uplaćeni u entitetske budžete, od čega 40 miliona ide u budžet RS, a ostatak u budžet Federacije BiH.

"'Elektroprenos' je kompanija koja će poslije skoro osam godina profunkcionisati u punom kapacitetu. Provedbom trogodišnjeg investicionog ciklusa sigurno će biti povećani kvalitet i povezanost elektrodistributivne mreže BiH s Evropom, čime se ispunjava još jedan od uslova na putu ka EU. Ekonomija BiH će dobiti dodatni zamah, a kompanija će početi funkcionisati u punom obimu i cijenim da danas više nije nikakav politički problem", dodao je Nikšić.

Napomenuo je da će u narednom periodu biti investirano 200 miliona KM koje firma trenutno ima, te još oko 133 miliona KM, koji se očekuju kao dobit u naredne tri godine.

Kompanija će poslije skoro osam godina profunkcionisati u punom kapacitetu

"Kada je u pitanju raspodjela investicija, u investicionom ciklusu je sadržana podjela 58,89 odsto u odnosu na 41,11 odsto prema učešću akcionara u vlasništvu kompanije. Za operativno područje Banjaluka ide 23,69 odsto, Mostar 27,18 odsto, Sarajevo 27,34 odsto i Tuzla 21,79 odsto. Plan investicija za ovu godinu ima za cilj omogućiti realizaciju energetskog bilansa, što podrazumijeva preuzimanje kompletno proizvedene struje, isporuku maksimalno zahtijevanih količina struje potrošačima, zatim obezbjeđivanje uslova za planirani uvoz odnosno izvoz struje, obezbjeđivanje priključenja novih potrošača i nastavak ranije započetih investicija", rekao je Nikšić.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, istakla je da očekuje da će plan investicija biti neometano realizovan u budućem periodu, te je napomenula da od 333,8 miliona KM za RS idu 137,2 miliona KM.

"Zadovoljstvo je što smo ovo sve uradili u roku od 90 dana, kako smo i planirani, što imamo zaokruženu kompletnu kadrovsku strukturu, znamo kakvi su investicioni planovi, uspjeli smo da se dogovorimo kada je u pitanju raspodjela dobiti", naglasila je Cvijanovićeva.

Kazala je da će 40 miliona KM od raspoređene dobiti biti iskorišteno i za izmirenje dijela starih obaveza koje su ostale neizmirene upravo jer je izostao ovaj novac kada je bio očekivan, krajem prošle godine, te da su prioriteti subvencije za poljoprivredu i poticaji za izvoz.

Kada je u pitanju Federacija Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić je kazao da će novac od raspoređene dobiti, akumulirane u periodu od 2007. do 2012. godine, biti iskorišten i za transfer od deset miliona konvertibilnih maraka Zavodu za zapošljavanje FBiH za aktivne poticajne mjere zapošljavanja, te uspostavu garantnog fonda kod Union banke od četiri miliona za domaće firme i deset miliona KM za otvaranje novih povoljnih kreditnih linija.

Mevludin Kuljanin, predsjednik Sindikata organizacionog područja Sarajevo, istakao je da su zadovoljni jer nova klima vlada kompanijom, te da su donesenim odlukama ispunjeni i neki od uslova Sindikata.

Na sjednici Skupštine dioničara danas je verifikovano i pet izvršnih direktora kompanije.

To su Cvjetko Žepinić, Alaudin Alihodžić, Mila Bule, Nedžad Mumić i Vinko Đurašinović.

Imenovani su i članovi Odbora za reviziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije