Privreda

UIO BiH će provjeriti poslovanje "Tuša"

UIO BiH će provjeriti poslovanje "Tuša"
UIO BiH će provjeriti poslovanje "Tuša"

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je uspostavila saradnju s Tužilaštvom BiH o pitanju predmeta "Tuš“ d.o.o. i "Tuš trade“ d.o.o, potvrdio je danas za Agenciju Fena portparol UIOBiH Ratko Kovačević i najavio da će biti provedene sve istražne radnje povezanih firmi u BiH tog slovenskog preduzeća.

''UIO će provesti određene istražne radnje kada je u pitanju cjelokupno poslovanje spomenutih obveznika od dolaska u BiH do danas, kupovine zemljišta i izgradnje objekata, svih poslovnih odnosa, a posebno između dva povezana subjekta, provjera svih zatraženih i ostvarenih povrata PDV-a i iskorištenih poreskih kredita'',  pojasnio je Kovačević. 

Naglasio je da će tek po okončanju kompletnih istražnih radnji biti  jasna cijela situaciju.

''Ukoliko bude postojala osnova sumnje da je nešto u okviru poslovanja spomenutih kompanija učinjeno suprotno važećim zakonskim propisima iz oblasti indirektnih poreza, UIO će sastaviti i Tužilaštvu BiH proslijediti izvještaj'', istakao je Kovačević.

Slovenska kompanija "Tuš" duguje više od 20 miliona KM dobavljačima u BiH, a prošlog mjeseca su iz uprave potvrdili da zatvaraju sve svoje prodajne objekte u našoj zemlji.

Oštećenim bh. dobavljačima je juče obećana i pomoć Spoljnitrgovinske komore BiH u podnošenju zahtjeva svim nadležnim organima da  bi se preispitalo poslovanje "Tuša“ u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije