Privreda

UIO BiH ne može da objavi imena dužnika

UIO BiH ne može da objavi imena dužnika
UIO BiH ne može da objavi imena dužnika

BANJALUKA - Preduzeća u BiH po osnovu neplaćenog poreza na dodatnu vrijednost (PDV) trenutno duguju 212 miliona KM, ali Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ne može da objavi njihova imena, jer im zakoni ne dozvoljavaju da takve podatke objave bez saglasnosti obveznika.

U Upravi ističu da dugovanja za PDV u BiH trenutno ima 7.973 obveznika, ali da podatak da oni duguju oko milijardu KM nije tačan, piše "Euro Blic".

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da su trenutna dugovanja u postupku prinudne naplate i da, pored neuplaćenog PDV-a postoji automatski razrez po osnovu kojeg dug iznosi 51 milion KM, te da podatak da je riječ o milijardu KM predstavlja nagađanje poslanika parlamenta BiH, koji u to nema uvid.

Iz UIO BiH poručuju da pripremaju kompletan izvještaj o dužnicima po osnovu PDV-a, koji će uskoro biti dostavljen Upravnom odboru, a na kojem će se naći spisak svih dužnika, pa je na Upravi da odluči da li da javnosti saopšti njihova imena.

"Ako predsjedavajući Upravnog odbora Nikola Špirić želi da to objavi, imaće sve podatke na raspolaganju, ali UIO BiH to ne može da uradi, jer nekoliko zakonskih odredaba propisuju da svi podaci koji proističu iz rada poreskih obveznika, a mogu na neki način da ih identifikuju, predstavljaju poslovnu tajnu", navode u UIO BiH.

U Upravi kažu da nisu protiv izmjene zakona, ali da takvu inicijativu treba da pokrenu parlamentarci BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije