Privreda

UIO nema podataka o šteti

UIO nema podataka o šteti
UIO nema podataka o šteti

SARAJEVO - Uprava za indirektno oporezivanje BiH nema podataka o eventualnoj šteti nastaloj nakon štrajka Granične policije BiH, izjavio je Srni portparol UIO Ratko Kovačević.

"UIO nije radila posebne analize. Carinske ispostave rade sasvim normalno", rekao je Kovačević i dodao da ispostave imaju redovan broj carinjenja kao i do sada.

On je napomenuo da se ljudi žale da prilikom ulaska u BiH čekaju  malo duže od uobičajenog vremena. 

Ekonomski analitičar  Spoljnotrgovine komore Duljko Hasić ocijenio je da će zbog štrajka Granične policije BiH biti još težih posljedica kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena,  napomenuvši da je bh izvoz u posljednja četiri mjeseca u konstantnom padu.

"Problema će sigurno  biti.  Postoji mogućn ost  da roba ne bude isporučena u dogovoreno vrijeme,  da  izvoznici optuže carinske terminale zbog  neizvršenje,  te da  izgube  tržište izvan BiH", upozorio je Hasić u izjavi Srni.

Iz Privredne komore Republike Srpske upozoravaju da se štrajk Granične policije BiH negativno odražava na ukupno poslovanje privrede Srpske i traže od nadležnih organa što hitnije rješenje problema kako bi se spriječile negativne posljedice i obezbijedio nesmetan protok robe.

Granična  policija BiH  stupila je 30. aprila u u štrajk, nezadovoljna najavljenim smanjenjem plata i naknada za 4,5 odsto.

Potpredsjednik Sindikata Svevlad Hofman rekao je da će Granična policija  poštovati Zakon o graničnoj kontroli, ali da tim zakonom  nije propisana dužina trajanja obavljanja graničnih kontrola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije