Privreda

Ukrajina nije platila dug za gas, prijeti tužbom zbog cijene

Ukrajina nije platila dug za gas, prijeti tužbom zbog cijene
Ukrajina nije platila dug za gas, prijeti tužbom zbog cijene

BERLIN - Ukrajina do danas nije uplatila Rusiji dug za gas, kako je to bilo dogovoreno na trilateralnom sastanku 26. maja, rekao je u Berlinu ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Ministar energetike i rudarstva Ukrajine Jurij Prodan odbio je da odgovori na pitanje da li je Ukrajina spremna da plati djelimičnu sumu duga za ruski gas od dvije milijarde dolara, koja je dogovorena na tripartitnom sastanku u Berlinu, javila je agencija Interfaks,.

On je prije početka razgovora s ruskim kolegom i evropskim komesarom za energetiku rekao da Ukrajina namjerava da Stokholmskom sudu podnese tužbu protiv Gasproma zbog promjene cijene u ugovoru za gas.

"U najskorije vrijeme podnijećemo tužbu, ako može danas", rekao je ukrajinski ministar, napominjući da je tužbu moguće podnijeti i elektronskom poštom.

Mediji su, međutim, ranije objavili da Ukrajina ne može da podnese tužbu Stokholmskom sudu prije 2. juna, zbog praznika u Evropi.

Ruski ministar Novak je podsjetio da su na trilateralnom sastanku u Berlinu 26. maja dogovoreni uslovi plaćanja duga za gas od 2,5 milijardi dolara.

Konkretno, dvije milijarde dolara, koliko iznosi dug napravljen do kraja marta, Naftogas Ukrajine je trebalo da plati do kraja ove sedmice, a još 500 miliona dolara, za isporuke u maju, treba da plati do 7. juna.

Ukrajinski ministar Prodan je prije dva dana izjavio da je Ukrajina spremna da plati dug Gaspromu tek pošto se utvrdi privremena cijena gasa od 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara, koja će važiti do potpunog rješenja spora među stranama.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je sa svoje strane predložio Ukrajini da plati bar polovinu duga, da bi u budućnosti došlo do dogovora o cijeni, preneo je Interfaks.

Etinger: Kijev uplatio dio duga

Ukrajina je uplatila dio duga za ruski gas, što je bio uslov za nastavak pregovora Moskve i Kijeva o isporuci gasa, izjavio je danas evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

"Nismo još došli do rješenja, ali smo došli do napretka", izjavio je Etinger u Berlinu nakon pregovora sa ruskim ministrom za energetiku Aleksandrom Novakom, ukrajinskim ministrom za energetiku i industriju uglja Jurijem Prodanom i direktorima kompanija "Gasprom" i "Naftogas".

Prodan je potvrdio da je Ukrajina danas uplatila "Gaspromu" 786 miliona dolara.

"Ovaj iznos odgovara za račun za gas koji je Kijevu isporučen za februar i mart. Novac je uplaćen na račun jedne američke banke i trebalo bi da je već prebačen na račun 'Gasproma'", precizirao je Etinger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije