Privreda

Union banka: Navedeni iznosi plata izvršnih direktora su netačni

Union banka: Navedeni iznosi plata izvršnih direktora su netačni
Union banka: Navedeni iznosi plata izvršnih direktora su netačni

SARAJEVO - Navedeni iznosi plata izvršnih direktora u Union Banci apsolutno su netačni, saopšteno je danas iz Union banke povodom objavljene informacije o 100 najvećih primanja u javnom sektoru koje je Porezna uprava Federacije BiH dostavila Parlamentu FBiH.

Iz ove banke pojašnjavaju da je iznos neto plata utvrđen Zakonom o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu u čijem članu 6. stoji da je "za članove uprave koju čini direktor, zamjenik direktora ili direktor i zamjenik direktora i jedan ili više izvršnih direktora institucije kao i predsjedniku, zamjeniku predsjednika i članovima komisije institucije može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u Federaciji u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku".

U navedenom spisku Porezne uprave, a u kojem su navedene najviše neto plate za mart, april i maj ove godine, između ostalog se spominju imena izvršnih direktora Union Banke Vedrana Hadžiahmetovića i Admila Nukića, kao i bivših uposlenika ove banke Šaćira Žige i Jasenke Hadžialić.

- Objavljene poreske kartice se odnose na ukupne prihode građana, a pored redovne plate to mogu biti i isplate životnih osiguranja, honorarnih i konsultantskih poslova, otpremnina te sličnih prihoda), a ne platne liste kako je u medijima prezentirano - saopšteno je.

Podsjećaju da Union Banka nije javno preduzeće niti budžetski korisnik, već privredni subjekt i dioničarsko društvo koje samostalno posluje.

- Iznosi koji su navedeni u spisku Porezne uprave se odnose na otpremnine zaposlenih koji su otišli u prijevremenu penziju (Žiga i  Hadžialić), a navedeni iznos mjesečnih primanja Vedrana Hadžiahmetovića i Admila Nukića se odnosi na uplatu polise životnog osiguranja koja je doznačena samo u tom mjesecu.

- Senad Redžić je direktor Union Banke, a Admil Nukić obavlja funkciju izvršnog direktora i člana Uprave Union Banke. Njegova plata je u skladu s članom 6. Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu - navedeno je.

Dodaju da su, uzimajući u obzir informacije iz medija o platama u finansijskom sektoru, iznosi plata direktora, izvršnih direktora i uposlenika Union Banke generalno ispod prosjeka bankarskog sektora, navedeno je u saopštenju Union Banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije