Privreda

"Unisu" niko ne da repromaterijal

"Unisu" niko ne da repromaterijal
"Unisu" niko ne da repromaterijal

BANJALUKA - Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente ne može da nabavi dovoljne količine repromaterijala za početak proizvodnje, pošto neki poslovni partneri ne žele da prihvate njihove garancije.

Tako je, kako nam je potvrđeno, propao i plan s nabavkom toplovaljane trake iz Bugarske, pa se sada Uprava okrenula smederevskoj "Železari" i drugim stranama kako bi pokušali nabaviti repromaterijal za kontinuiranu proizvodnju, pa su pregovori u vezi s tim u toku. Zbog svega toga odavno su probijeni rokovi i obećanja data radnicima da će proizvodnja početi, te da će im biti isplaćene plate i uplaćeni doprinosi, pa su radnici u petak u krugu preduzeća održali jednočasovi štrajk upozorenja.

Za sljedeći petak, 26. juna, najavili su generalni štrajk, do ispunjenja njihovih zahtjeva, a to je isplata dvije plate, uplata doprinosa, te stvarni početak proizvodnje. Međutim, iz Uprave ovog posrnulog preduzeća navode da već danima pripremaju postrojenja koja nisu radila više od godinu dana, te da će u ponedjeljak, 22. juna, biti izvršna probna proizvodnja, s malim količinama repromaterijala koji je nedavno stigao. Ipak, i pored toga, radnici kažu da gube svaku nadu da će doći do stvarnog početka proizvodnje u ovoj firmi, kojoj su i dalje blokirani računi.

Radoslava Milanković, predsjednik sindikalne organizacije "Unisa", rekla je da su radnici u velikim egzistencijalnim problemima, te da su posljednju platu primili u februaru ove godine, i to za januar 2014.

"Tražimo i uplatu doprinosa jer radnici ne mogu ovjeravati zdravstvene knjižice. Obećavaju da će proizvodnja krenuti uskoro, ali direktor ne zna reći kada. Posljednjih dana pripremaju linije, i početkom sljedeće sedmice bi trebalo da se izvrši probna proizvodnja, kako bi se isprobale linije. To je samo proba, a ne početak proizvodnje", rekla je Milankovićeva.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, rekao je da su prošli svi obećani rokovi, pa su se radnici jednoglasno odlučili na štrajk.

"Direktor im ništa nije mogao obećati kada se može obezbijediti novac za plate, niti doprinosi, nego samo da je u postupku dogovaranje u vezi s isporukom 2.000 tona sirovine za proizvodnju u 'Unisu'", kazao je Peulić. Dodao je da se više nema snage za sva obećanja koja su do sada data, te da je do sada bilo puno razumijevanja zaposlenih radnika i sindikata.

"Pošto to ne ide po dinamici kako je dogovoreno, ljudi više nemaju strpljenja. Začudilo me je i da direktor nije došao među radnike na štrajku upozorenja. Navodno nije imao ništa novo da saopšti radnicima", istakao je on. Sa druge strane, Mile Georgievski, direktor "Unisa", rekao je da već danima pripremaju postrojenja, te da je stigla mala količina toplovaljane trake, tako da u ponedjeljak planiraju početi s probnom proizvodnjom, kako bi pokazali da je fabrika spremna da radi.

"Naišli smo na poteškoće u vezi s nabavkom veće količine repromaterijala koji bi obezbijedio dugoročniji rad fabrike. Računali smo na nabavku trake iz Bugarske, ali je to otpalo zbog toga što oni sada ne prihvataju garancije koje smo mi obezbjeđivali oko plaćanja, navodno zbog političkog stanja", rekao je Georgievski. Istakao je da sada ulažu ogromne napore da traku nabave iz drugog izvora, te da im je krajnji dobavljač "Železara" Smederevo, s kojom pregovaraju. Navodi da su u saradnji sa Bugarima htjeli pokrenuti proizvodnju što prije, pa da se poslije nastavi s trakom iz Smedereva, ali da su Bugari odustali.

"Sada je trka s vremenom između strpljenja radnika i dolaska te toplovaljane trake. Ja se nadam da će se sve ovo završiti vrlo brzo i da će početkom jula doći traka", kazao je Georgievski. Dodao je i da se intenzivno radi i na deblokadi računa "Unisa", ali da i to teško ide.

Podsjećamo da se "Unis", koji je svojevremeno bio najznačajniji izvoznik iz RS na tržište EU, već više od oko godinu i po dana nalazi u dubokoj agoniji, uzrokovanoj nagomilanim problemima i prestankom proizvodnje. "Unis" je zapao u teške probleme koji su doveli do toga da je Uprava u oktobru 2013. godine poslala na čekanje 530 radnika zbog nedostatka posla, a poslovanje je opteretilo i kašnjenje isplata plata za radnike, te nemogućnost vraćanja višemilionskih kredita koje je podigao "Unis", a za koje je garancije izdala Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH, zbog čega su blokirani računi ovog preduzeća, a Agencija zapala u probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije