Privreda

Urediti rokove izmirenja novčanih obaveza

Urediti rokove izmirenja novčanih obaveza
Urediti rokove izmirenja novčanih obaveza

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas da je cilj Nacrta zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza sprečavanje nepoštovanje izmirenja obaveza.

On je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske rekao da se ovim zakonom uređuju rokovi izmirenja novčanih obaveza između privrednih subjekata međusobno, kao i javnog sektora i privrednih subjekata.

Tegeltija je naveo da se ovim aktom uređuju i pravne posljedice zakašnjenja ispunjenja obaveza, a radi suzbijanja zakašnjenja sa izmirenjem novčanih obaveza.

On je rekao da se predviđa da privredni subjekti, kao ugovorne strane, za izmirenje novčanih obaveza ne mogu ugovoriti rok duži od 60 dana, dodajući da je ista obaveza predviđena za slučaj kada je jedna od ugovornih strana javni sektor.

Tegeltija je istakao da za ograničenje roka od 60 dana za ugovore između privrednih subjekata propisuje se izuzetak u slučaju kada je dužnik izdao povjeriocu sredstvo obezbjeđenja koje ima snagu izvršne isprave.

Ministar Tegeltija je naveo da je dužnik, u slučaju da zakasni sa izmirenjem novčane obaveze, dužan povjeriocu isplati naknadu od tri odsto od te obaveze.

On je naveo i da se odredbe ovog zakona ne primjenjuju na privredne subjekte kod kojih je otvoren stečajni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije