Privreda

Usjevi strnih žita nižeg porasta od uobičajenog

BIJELJINA - Usjevi strnih žita na području Semberije nalaze se u fazama od cvjetanja i oplodnje do mliječne zriobe i na većini parcela nižeg su porasta od uobičajenog za ovaj period, podaci su bijeljinskog resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Stručnjaci ocjenjuju da su na parcelama težeg mehaničkog sastava usjevi rjeđeg sklopa i neujednačeni, što je rezultat zadržavanja vode na površini tokom zime i proljeća.

Ističe se da trenutne vremenske prilike pogoduju ovim usjevima pošto se nalaze u fazama povećane potrebe za vlagom, a pad temperature pogoduje oplodnji i nalivanju zrna strnih žita.

Usjevi kukuruza su u fazi od pet do sedam listova i zavisno od rezultata primjene herbicida poslije sjetve, a prije nicanja i pojave korova obavlja se korektivna zaštita.

Proizvođačima se savjetuje da izbor herbicida vrše na osnovu porasta kukuruza i vrste zastupljenih korova u usjevu.

Trenutne padavine pogoduju i razvoju kukuruza, s obzirom da se već osjećao nedostatak vlage u zoni korjena.

Iz resora za pružanje stručnih usluga savjetuju poljoprivrednicima da u narednom periodu, ukoliko bude padavina praćenih visokim temperaturama, potrebnu pažnju obrate na pojavu bolesti na povrtarskim kulturama i da obave pravovremenu zaštitu upotrebom fungicida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije