Privreda

Uskoro i zapošljavanje bez radnog iskustva

BRČKO - U javnoj upravi distrikta Brčko uskoro će se na pojedinim pozicijima moći zapošljavati i lica bez radnog iskustva, potvrdio je danas šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade distrikta Tomislav Stjepanović.

To je omogućeno nakon što je Vlada Brčko distrikta donijela Odluku o kategorizaciji radnih mjesta u tijelima javne uprave, kao podzakonski akt na nedavno izmijenjeni Zakon o državnoj službi.

Stjepanović je ovu odluku koja nije mijenjana još od 2007. godine ocijenio kao jedan od značajnih podzakonskih akata koji se državnih službenika tiču.

"Odlukom se uređuju uslovi i standardi koje moraju zadovoljavati državni službenici, a na osnovu nje svi organi uprave moraće u narednih šest mjeseci donijeti novi organizacioni plan, kojim će predviđeti pozicije na kojima mogu raditi lica bez prethodnog iskustva", objasnio je Stjepanović. 

On je naveo da sva takva lica koja ne posjeduju radno iskustvo moraju takođe da prođu konkursnu i druge procedure predviđene zakonom.

"Ipak, na onim osnovnim pozicijama ostavlja se mogućnost da se mogu primiti lica koja nemaju radno iskustvo, a da po njihovom dokazivanju, mogu zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme", istakao je Stjepanović.     

Jedan od uslova za zapošljavanje bez prethodnog iskustva je da kandidat mora imati završen četvorogodišnji studij po starom programu, odnosno najmanje 240 ECTS bodova po bolonjskom obrazovanju.

Ovakav sistem zapošljavanja zamjena je za odrađivanje pripravničkog staža, koje nije dalo očekivane rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije