Privreda

Usorac: Blokada se nastavlja, čekamo sjednicu Upravnog odbora UIO BIH

Usorac: Blokada se nastavlja, čekamo sjednicu Upravnog odbora UIO BIH
Usorac: Blokada se nastavlja, čekamo sjednicu Upravnog odbora UIO BIH

GRADIŠKA - Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je danas da se nastavlja blokada carinskih terminala, te tvrdi da imaju nagovještaje da će ove sedmice biti održana sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje BiH na koju se, kako je naveo, i odnosi većina njihovih zahtjeva.

Ponovio je da nisu zadovoljni odlukama Savjeta ministara BiH u vezi s njihovim zahtjevima da se spriječi, smatraju, prekomjerni uvoz mlijeka u BiH, te da bi im se danas na carinskim terminalima trebali pridružiti i predstavnici udruženja živinara, ribara i voćara u RS.

"Sutra ćemo održati sjednici Upravnog odbora svih udruženja i nakon toga iznijeti naše dalje zahtjeve i korake koje ćemo preduzimati", rekao je Usorac.

Potvrdio je da dosad nisu zaustavili nijedan kamion s mlijekom i mliječnim proizvodima iz Evropske unije, a zbog kojih su i 12. novembra odlučili se na blokadu carinskih terminala, jer smatraju da se prekomjerno uvoze u BiH i "guše" domaću proizvodnju.

"Što se tiče mlijeka, zaustavljali smo kamione i radilo se o mlijeku u prahu i surutki i maslacu biljnog porijekla i  pošiljke smo pustili. Znaju oni za blokadu i uglavnom nema uvoza. Imamo dojava da su prošvercovana dva šlepera, ali to ćemo provijeriti preko inspekcijskih službi", tvrdi on.

Podršku mljekarima prije dva dana dali su i uzgajivači svinja u RS.

Savjet ministara BiH je juče, sugerišući se na ranije zahtjeve mljekara, izrazio apsolutno razumijevanje za nezadovoljstvo i težinu položaja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

Kako je saopšteno, razmotrilo je i dosadašnje analize uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koje ukazuju da nije registriran prekomjeran uvoz ovih proizvoda iz Evropske unije u BiH u ovoj godinu u odnosu na godinu ranije.

Savjet ministara BiH pozvao je sva nadležna tijela u BiH da, u koordinaciji s Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dodatno i detaljno razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje definisane Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i Odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzacijske dažbine, te da o nalazima i mogućim rješenjima informiraju Savjet ministara BiH u najkraćem roku.

Pozivaju se i sva nadležna ministarstva i upravne organizacije u BiH da se maksimalno angažuju na osiguranju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a posebno kada je riječ o tržištima Republike Turske, Ruske Federacije i zemalja Srednje Azije, kao i omogućavanju veće participacije ove kategorije proizvoda iz BiH na tržištima zemalja CEFTA-e.

Zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH da nastavi obavljati pojačanu inspekcijske kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na graničnim prijelazima, te da nastavi provoditi naknadnu kontrolu uvoznika mlijeka i mliječnih proizvoda, naročito uvozne cijene, količine,kao i carinskog evidentiranja ove kategorije proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije