Privreda

Usorac: Dosljedna primjena sporazuma ili protesti poljoprivrednika

Usorac: Dosljedna primjena sporazuma ili protesti poljoprivrednika
Usorac: Dosljedna primjena sporazuma ili protesti poljoprivrednika

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da će poljoprivrednici od institucija BiH tražiti dosljednu primjenu potpisanih sporazuma o zaštiti domaće proizvodnje, inače neće odustati od najavljenih protesta.

Usorac je nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da poljoprivrednici, između ostalog, traže dobijanje izvoznih brojeva, s obzirom da je izvoz mlijeka povećan za 40 odsto, upozorivši da bi njihovo neizdavanje onemogućilo izvoz i stvorilo višak od 50 miliona litara mlijeka.

On je istakao i potrebu za uvođenjem plavog dizela.

"Sada pravimo silažu sa gorivom koje košta 2,5 KM po litri, što je nemoguće", rekao je Usorac.

On je rekao da postoji dobra volja kod predsjednika Republike Srpske i ministara da se današnji dogovor realizuje, čime bi se riješili problemi na nivou Srpske, nakon čega treba riješiti probleme sa institucijama BiH.

Dodik je zadužio Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske da u toku sljedeće sedmice sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača sačine neophodne akte koje će predložiti Savjetu ministara BiH, kako bi se uvela veća odgovornost u zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.

Sastanku Usorca i Dodika prisustvovali su i ministar za regionalne odnose i ekonomsku saradnju Željka Cvijanović, ministar finansija Zoran tegeltija i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović.

Predložiti akte za zaštitu domaće proizvodnje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zadužio je Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske da u toku sljedeće sedmice sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača sačine neophodne akte koje će predložiti Savjetu ministara BiH, kako bi se uvela veća odgovornost u zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.

Dodik je nakon sastanka sa predstavniima ovog uduženja rekao da je Srpska spremna da se zakonski reguliše pitanje plavog dizela u BiH, navodeći da su neophodne radikalne promjene u pogledu odnosa cijena repromaterijala i radne snage, te opterećenja proizvođača kako bi se ovaj sektor održao.

On je podsjetio da je u protekle tri godine isplaćeno 193 miliona KM za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, a u ovoj godini 41 milion, dok će u narednih 20 dana biti isplaćeno devet miliona, koje je Vlada juče odobrila.

"Spremni smo da u saradnji sa Udruženjem poljoprivrednika prolongiramo plaćanje dospjelih obaveza za đubrivo za ovogodišnju sjetvu i da sagledamo mogućnosti kreditnog rasterećenja, te da vidimo mogućnost otpisivanja dugovanja po osnovu zakupa zemljišta i koncesija zbog nastalih šteta", rekao je Dodik.

On je dodao da je za jesenju sjetvu dogovorena izrada preliminarnog plana zasijanih površina na osnovu kojeg će se organizovati nabavka dizel goriva, đubriva i sjemena.

"Sve to radimo s razumijevanjem da će poljoprivredni proizvođači i pored svih intervencija imati daleko veću štetu koja se neće moći namiriti, prije svega u oblasti ratarske, voćarske i povrtarske proizvodnje", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, dogovoren je i niz mjera kojima bi se zaštitio stočni fond, s obzirom da će smanjena proizvodnja ratarskih kultura imati uticaj na proizvodnju stočne hrane, čiji bi uvoz znatno povećao cijenu.

On je istakao potrebu zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje na način kako to rade zemlje u okruženju, podsjetivši da je Srpska posljednjih šest mjeseci vršila pritisak na Savjet ministara BiH da izjednači takse za vancarinske kontrole na granici prilikom ulaska robe u zemlju za iste količine koje se izvoze.

Dodik je precizirao da je Vlada predložila izmjenu Odluke o taksama koja je bila poznata Savjetu ministara BiH, ali da je na prethodnoj sjednici Savjeta to "prepolovljeno".

On je precizirao da je Hrvatska iznos podigla na 980 KM, a da BiH nije uspjela da dostigne prethodni hrvatski nivo od 450 KM, već je zadržan na postojećih 250 KM.

"To bi značilo novih 50 miliona maraka budžetskih prihoda, što bi se preusmjerilo na sanaciju šteta u poljoprivredi u čitavoj BiH", istakao je Dodik.

Dodik je za prvu sedmicu septembra najavio i sastanak predstavnika Udruženja poljoprivrednih proizvođača sa predsjednikom Vlade i ministrima, na kojem će se vidjeti šta je od danas dogovorenog realizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije