Privreda

Usorac: Utvrditi tačan broj grla

Usorac: Utvrditi tačan broj grla
Usorac: Utvrditi tačan broj grla

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac smatra da novi model podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela do 2020. godine, koji predviđa sistem plaćanja po grlu i hektaru, neće moći da bude primjenjiv dok se ne uredi evidencija i tačan broj i grla i hektara.

Usorac je rekao da trenutna evidencija nije dobra, te kao primjer naveo to da Prnjavor ima duplo veću proizvodnju mlijeka od Bijeljine, a tri puta manji broj grla stoke.

"Prnjavor, gdje je registrovano 3.500 grla stoke, najveći je proizvođač mlijeka u Republici Srpskoj. Bijeljina je treća po proizvodnji, a ima 10.000 grla stoke", rekao je Usorac Srni. 

On je ponovio da Srpska nije spremna za novi model, jer nema tačan broj hektara i grla, te da je, prema njegovoj procjeni, za obavljanje tog posla potrebno godinu i po do dvije.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović smatra da je novi sistem podsticaja bolji, jer bi svi proizvođači mogli ostvariti pravo na podsticaj.

"Sistemom podsticaja po jedinici proizvoda ne mogu svi ostvariti pravo na podsticaj, jer ne prodaju svi robu preko fakture zbog toga što imamo takve kupce i tržište u kojem ne žele svi da kupuju preko računa, a mi smo prinuđeni da prodamo proizvod bilo kakvom kupcu", istakao je Dojčinović.

On je rekao Srni da voćarima podsticaji ne znače ništa ukoliko ne budu 1.500 ili 2.000 KM po hektaru, jer je voćarska proizvodnja skupa i uloži se  12.000 KM po hektaru na godišnjem nivou.

Dojčinović je dodao da visina podsticaja treba da bude određena i po voćnim vrstama, s obzirom na to da ulaganja nisu ista.

"Zna se da se najviše ulaže u krušku, a najmanje u šljivu ili breskvu", naglasio je Dojčinović. 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nedavno su predstavili novi model podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela do 2020. godine kojim je predviđen sistem plaćanja po grlu i hektaru, a napušta se sistem podsticaja po jedinici proizvoda za otkupljene količine pojedinih proizvoda.

Novi model podsticaja nije uslovljen tipom i obimom proizvodnje i kao takav je usklađen sa evropskom politikom razvoja poljoprivrede i podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije