Privreda

Usorac: Uvesti 72 feninga prelevmana

Usorac: Uvesti 72 feninga prelevmana
Usorac: Uvesti 72 feninga prelevmana

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je danas da je potrebno uvesti 72 feninga prelevmana, odnosno novčanog dijela složene carinske stope na proizvode životinjskog porijekla koje BiH uvozi iz EU.

"Tražimo od institucija BiH da uvedu ovaj prelevman, jer ćemo u suprotnom u srijedu, 5. novembra, sa poljoprivrednim proizvođačima iz cijele BiH, blokirati terminale za uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda", najavio je Usorac.

On je istakao da je, zbog uvoza proizvoda životinjskog porijekla u BiH po dampinškim cijenama, ugroženo 20.000 proizvođača mlijeka u BiH.

Formiranje agrarnog budžeta članica EU u Briselu radi ublažavanja posljedica nastalih zabranom izvoza proizvoda životinjskog porijekla iz EU u Rusiju prouzrokovalo je veliki priliv ovih proizvoda iz EU na tržište BiH po izuzetno niskim cijenama, čime su direktno ugroženi svi proizvođači i prerađivači mlijeka u BiH, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije