Privreda

Uspješne žene - Bekto: Nemojte bježati pred preprekama

Uspješne žene - Bekto: Nemojte bježati pred preprekama
Uspješne žene - Bekto: Nemojte bježati pred preprekama

GORAŽDE - Enisa Bekto slobodno vrijeme najradije provodi s porodicom i djecom. A slobodnog vremena nema mnogo, jer je generalna direktorica firme "Bekto Precisa" d.o.o. Goražde.

Riječ je o respektabilnoj firmi u BiH i svijetu u ovoj oblasti - proizvodnji visokosofisticiranih alata za brizganje plastike, metala, kombinaciju metal-plastike, za metalnu, elektro, auto, sportsku, ali i brojne druge industrije. Firma trenutno upošljava 500 radnika.

Biti žena na čelu tako velike, a opet, s obzirom na vrstu posla, firme netipične za žene, jeste teško, ali je sve - kaže - u pristupu.

"Kada se riješite predrasude šta je muški, a šta ženski posao, onda je to nešto sasvim drugo. Međutim, ukoliko na prvo mjesto stavite činjenicu da ste žena, onda je sve teško. Ali ako krenete od toga da smo u vremenu ravnopravnosti, onda sve ide svojim tokom i svaki posao se može bez problema obavljati. Znači, nikad nisam sebi postavila pitanje da li je posao muški ili ženski, nego je tu posao koji se treba obaviti i on se obavljao", kaže Enisa.

Svoji na svome

Iako poduzetnici često ističu da je za uspjeh i dobre rezultate okruženje važno, "Bekto Precisa" je primjer da ipak nije presudno.

"Da vam iskreno kažem, pošto živim i radim u Goraždu od 1996, i među prvim smo povratnicima nakon Dejtonskog sporazuma koji su se odlučili za pokretanje proizvodnje i koji su do sada u Goraždu stvorili preko hiljadu radnih mjesta, mogu reći da je okruženje u Goraždu bilo najlošije što se tiče cijele teritorije BiH. Ipak, mi smo pokazali i dokazali da okruženje nije toliko bitno ako želite da radite, te danas s ponosom možemo reći da smo postigli to da je Goražde u BiH sinonim uspjeha i dokaz da se i u BiH može raditi pozitivno", priča Enisa Bekto.

Enisa je rođena u Njemačkoj, gore je i odrasla, njena djeca su rođena u Austriji, ali svi žive u BiH jer su samo ovdje, takoreći, svoji na svom. Naime, u Njemačkoj, Austriji ili bilo kojoj državi, pojašnjava Enisa, bez obzira na to što smo tamo rođeni, ili što živimo, uvijek ćemo biti stranci, neko sa strane. Stoga, ako neko želi da radi i ukoliko ne bježi od posla, on može raditi isto tako i u BiH, kao i u inostranstvu.

Porodica na prvom mjestu

S obzirom na to koliko ima obaveza oko vođenja firme, Enisa jasno postavlja prioritete, ona je, kako kaže, prvenstveno majka troje djece, pa tek onda poslovna žena.

"Sreća mi je da su djeca već velika, pa su dvoje već na fakultetu, a najmanje je još u osnovnoj školi, ali otprilike mi dan protiče tako da u jutarnjem periodu i dok smo svi bili kod kuće (dok djeca nisu krenula na fakultet), da kad ih ispratim u školu, imam vrijeme za sebe. Znači, vrijeme koje posvetim samo sebi, da u miru popijem kafu, da mirno organizujem dan i da se tek od deset sati počinjem javljati na telefon, dok sa poslovnim obavezama i radom počinjem otprilike oko 11 i radim do kasnih večernjih sati. Svi smo se prilagodili tom tempu, pa su se i djeca prilagodila takvom načinu života, tako da ni oni ne liježu rano jer sve aktivnosti ostavljamo za večernje sate. Imam poprilično popunjen dan, ali moram reći da imam pomoć u obavljanju kućnih obaveza, jer sve stići raditi po kući, a istovremeno i puno raditi u firmi ne bi bilo moguće", kaže Enisa Bekto.

Njena poruka, iz iskustva koje je respektabilno, budućim poduzetnicama je: "Nemojte zbog toga što ste žensko da bježite pred svakom preprekom. Borite se za svoja prava, borite se da uspijete i najviše da dokažete da možete, jer u svakom slučaju sve se može."

Izvanredne sposobnosti

Safudin Čengić, predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH: "Uspjeh kompanije 'Bekto Precisa' iz Goražda i način vođenja te kompanije govori o tome da zaista imate obrazovanu stručnu osobu na njenom čelu koja može napraviti sve ovo što je napravljeno u Goraždu. Gospođa Bekto pokazuje izvanredne sposobnosti da se sa svojim znanjem i upravljanjem timom, ali i kompletnom kompanijom, ravnopravno nosi sa svim svjetskim kompanijama koje se bave istim poslovima kao i 'Bekto Precisa'. Volio bih da se desi da gospođa Bekto, ali i druge uspješne žene iz biznisa krenu i u politiku, ali na način da ono šta su i kako su radile u biznisu prenesu u na političku scenu, što bi rezultiralo, smatram, mnogo boljim privrednim ambijentom."

Haris Rahman, član Uprave "Prevent BH" i direktor "Prevent Goražde": "Kompanija 'Bekto Precisa' je jedna od prvih poslijeratnih investicija u Goraždu. Cijenimo uspjeh koji su gradili godinama, ulaganje u rast poslovanja i saradnju koju imamo. Vjerujem da je privreda pokretač svakog društva, što smo u Goraždu i svi zajedno dokazali. Enisa Bekto primjer je uspješne žene koja svojim radom pokazuje da žene imaju svoje mjesto u poslovnom svijetu i da su jako sposobne na rukovodećim funkcijama."

Projekat

"Nezavisne novine" i "Oslobođenje" u naredna četiri mjeseca će u okviru projekta "Poslovne žene kao liderke i uzor u Bosni i Hercegovini" predstavljati javnosti profile uspješnih žena na svim poljima.

Kroz razgovore s njima upoznaćemo javnost o njihovim motivima zašto se bave time čime se bave, putu ka uspjehu, preprekama s kojima se suočavaju, prateći istovremeno i njihove lične priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije