Privreda

Uvoz guši bh. pivare

Uvoz guši bh. pivare
Uvoz guši bh. pivare

SARAJEVO - Predstavnici Grupacije proizvođača piva u BiH kazali su danas u Sarajevu da je pivarska industrija u teškoj situaciji, te da jednoj od pet privarskih kuća u BiH prijeti zatvaranje, a uvoz piva i dalje enormno raste.

Zdravko Marinković, zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH, upozorio je da je prekomjeran uvoz stranih piva posljedica nedosljedne primjene važećih zakona u BiH, u odnosu na zemlje u okruženju, što ozbiljno ugrožava domaću pivarsku industriju.

On je na konferenciji za medije rekao da se Grupacija proizvođača piva već 13 godina bori s ovim problemom koji prijeti da ugrozi 1.300 radnih mjesta.

Potcrtao je potrebu institucionalne podrške domaćoj proizvodnji piva, te naglasio da je u prošloj godini BiH uvezla stranog piva u vrijednost od 145.150.286 KM, dok je izvezeno svega 1,478.558 KM.

"Od 2008. godine, kada smo imali 132 miliona uvoza, došli smo u 2014. godini na 145 miliona KM uvoza", ističe Marinković.

Naglašava da se procentualno od 94 do 98 odsto strano pivo u BiH uvozi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, te da su te zemlje najveća prijetnja za pivarsku industriju u BiH.

Ističe da su se izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH pretvorile u svoju suprotnost, jer nisu dovele do boljeg stanja u domaćoj proizvodnji piva, te je naglasio kako je evidentno kršenje pravila CEFTA i drugih međunarodnih normi.

Tvrdi da je sve to dovelo do izostanka akumulacije kapitala u BiH.

"Situacija je neodrživa, zbog čega se očekuje hitna intervencija nadležnih institucija u BiH, prvenstveno Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa", rekao je Marinković.

Edin Ibrahimpašić, predsjednik Grupacije poizvođača piva u BiH, izrazio je nezadovoljstvo zbog pada domaće proizvodnje piva i enormnim uvozom ovog artikla, te naveo da je to direktna posljedica loše zaštite domaće proizvodnje u BiH.

"Mi želimo da radimo, da isplaćujemo plate radnicima i uplaćujemo poreze BiH, a ne da stvaramo socijalne slučajeve. Mi hoćemo da se iste zakonske norme sprovode i u BiH kao i u susjednim zemljama, kao i da BiH pojača kontrolu uvoza, na ravnopravnoj osnovi", rekao je Ibrahimpašić.

Naglasio je da su problem i transferne cijene, koje dovode do izbjegavanja plaćanja PDV-a, kao i proces provjere kvalitete piva koje se izvozi iz BiH.

Upozorio je na sve veću ulogu stranih lobija u prometu piva, kao i na rast crnog tržišta pivom, te pozvao na energičniju reakciju inspekcijskih organa u BiH.

Fahrudin Salihović, predstavnik "Tuzlanske pivare", smatra da je zajednički zadatak nadležnih organa u BiH jačanje pivara u BiH, što se može postići dosljednom primjenom zakona i obezbjeđenjem ravnopravnog statusa domaćih i stranih proizvođača piva.

Pojašnjava da se kupovinom domaćeg proizvoda u BiH u vrijednosti od 10 KM osam KM vraća u budžet, a kada se kupuju proizvodi iz inostranstva, onda u BiH stižu tek dvije KM.

Dodaje da udio domaćih pivara na tržištu u BiH iznosi tek 30 odsto, mada četiri pivare u Banjaluci, Sarajevu, Bihaću i Tuzli raspolažu sa dovoljno kapaciteta da mogu podmiriti potrebe građana u BiH, pa čak i značajnije učestvovati u izvozu svojih veoma kvalitetnih proizvoda.

Salihović je potvrdio da se pivara "Prima" iz Gruda nalazi u veoma nepovoljnoj situaciji i da joj prijeti gašenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije