Privreda

Uz robotizovano radno odijelo dižu 100 kg kao od šale

Uz robotizovano radno odijelo dižu 100 kg kao od šale
Uz robotizovano radno odijelo dižu 100 kg kao od šale

SEUL - Radnici koji grade najveće brodove na svijetu uskoro bi to mogli da čine obučeni u specijalna robotizovana odijela sa spoljnim kosturom (egzoskeletom), koja im omogućavaju da kao od šale povuku metalne komade od 100 kilograma.

Radnici u jednom od najvećih brodogradilišta na svijetu - Daevu (Daewoo) u Južnoj Koreji, testirali su opremu oblačeći na sebe robotizovan egzoskelet, koji im je omogućio da lako povuku orgomne komade metala, cijevi i slične stvari, prenosi magazin "New Scientist".

Eksperiment je sproveden zajedno sa kompanijom "Marine engieering". Glavni inženjer Gilvhoan Ću kaže da je test pokazao da robotizovani egzoskeleti povećavaju mogućnosti radnika u obavljanju posla. Njegov tim radi na izradi prototipa koji bi mogli da uđu u redovnu upotrebu tamo gdje su roboti već angažovani u dijelu proizvodnje.

Robotizovani egzoskelet je visok između 160 i 185 santimetara i radnici ne osjećaju težinu njegovog okvira od 28 kilograma, koji je napravljen od ugljenika, aluminiujuma i čelika, dok je odijelo kontruisano da podržava i prati pokrete radnika.

Za pokretanje se koristi baterija koja traje tri sata, a skelet radnicima dozvoljava da se normalno kreću. Radnici oblače skelet tako što pričvrste svoja stopala na jastuke u njegovoj osnovi. Vazdužne trake preko butina, oko struka i grudi, povezuju korisnika sa odijelom, dopuštajući da robot pokreće njihova tijela i nosi teret umjesto njih.

Sistem hidrauličnih zglobova i elektomotora sa spoljne strane nogu povezan je sa rancem koji kontoliše opremu.

Planirano je da takva automatizacija bude primjenjena i u proizvodnji ogromnih transportnih brodova.

Daevu je potpisao ugovor sa velikom transprotnom kompanijom Maersk, vrijedan 1,9 milijardi dolara, o izgradnji 10 kontejnerskih brodova od po 55.000 tona. Svaki će biti dugačak 400 metara, imaće prostor za 18.000 kontejenera i biće najveći ikada napravljeni na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije