Privreda

Uzgajivačima maline i kupine 240.500 sadnica

Uzgajivačima maline i kupine 240.500 sadnica
Uzgajivačima maline i kupine 240.500 sadnica

BRATUNAC - Opština Bratunac u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju /JICA/ obezbijediće za jesenju sadnju 235.000 sadnica različitih sorti maline i 5.500 sadnica kupine koje će besplatno podijeliti proizvođačima ovog jagodičastog voća.

Sadnice su namijenjene za zanavljanje i proširenje zasada jagodičastog voća na području ove opštine, koja je najveći proizvođač maline u Republici Srpskoj i BiH.

Načelnik Odjeljenja za privredu u ovoj opštini Radenko Radović naveo je da će sadnice biti nabavljene u okviru projekta "Obnavljanje i podizanje novih zasada maline i kupine".

"Taj projekat se provodi radi obnavljanja zasada koji su uništeni tokom majskih poplava, te podizanja novih zasada na parcelama poljoprivrednika koji žele da pokrenu ili prošire proizvodnju maline i kupine, rekao je Radović novinarima.

On ističe da će sadnice biti nabavljene po preporuci bratunačkog Udruženja malinara "Vilamet". "Ovim projektom predviđeno je da se proizvođačima, osim sadnica, obezbijedi stručna pomoć i druga potrebna podrška koja će biti definisana tokom realizacije projekta", rekao je Radović.

On je naglasio da će opština i JICA nabaviti zdravstveno provjeren sadni materijal sa svom potrebnom dokumentacijom, te pozvao zainteresovane poljoprivredne proizvođače da se prijave do 15. oktobra za dodjelu sadnica.

Ovim trogodišnjim projektom predviđeno je da opština u saradnji sa JICA obezbijedi oko 700.000 sadnica maline i kupine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije