Više od 2.500 građana još čeka na novac iz 2009.

Zorica Dragović - 13.05.2012 19:25
Više od 2.500 građana još čeka na novac iz 2009.

BANJALUKA - U RS i dalje 2.538 poreskih obveznika čeka na isplatu povrata poreza na dohodak iz 2009. godine, dok vraćanje poreskog novca po istom osnovu iz 2010. još nije ni počelo, potvrdili su u Poreskoj upravi RS.

U toj instituciji, koja je i ranije saopštavala iznos obaveza po osnovu poreza na dohodak, sada, međutim, ne znaju koliko ona iznose niti kada bi do isplate moglo doći.

U Ministarstvu finansija RS kažu da je ovogodišnjim budžetom za otplatu neizmirenih obaveza po osnovu povrata poreza na dohodak iz ranijih godina planiran iznos od devet miliona KM.

Veliki broj građana koji čeka na povrat poreza ogorčen je zbog otezanja s isplatom. Ljubomir Popović, poreski obveznik kojem još nije uplaćen novac za povrat poreza za 2009. godinu, kaže da takav tretman građana "nema smisla".

Svoje obaveze izmirujem na vrijeme, dok me država, kada treba da izvrši povrat novca, uvijek poziva na strpljenje, rekao Popović

"Svaki put sam svu dokumentaciju za povrat poreza dostavio prije isteka rokova. Svoje obaveze izmirujem na vrijeme, dok kada dođemo u situaciju da država treba da izvrši povrat novca prema meni, uvijek me pozivaju na strpljenje i čekanje", rekao je Popović.

Vlatka Malidžan, portparol Ministarstva finansija, rekla je da je od početka godine i zaključno sa krajem aprila na ime povrata poreza na dohodak za 2009. godinu isplaćeno 154.165,63 KM.

"Ovo faktički znači da će redovnom dinamikom u ratama poreskim obveznicima preostali iznos povrata poreza biti isplaćivan tokom cijele godine", rekla je ona.

Iz resornog ministarstva ranije su saopštili da bi povrat poreza na dohodak građana za 2010. godini trebalo da bude isplaćen po osnovu 58.135 podnesenih prijava. Sredinom novembra prošle godine povrat poreskog novca za 2009. čekalo je čak 13.082 obveznika. Tada je iz Ministarstva finansija najavljeno da će povrat iz 2009. godine svim obveznicima biti uplaćen do kraja godine, do čega nije došlo.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da je već tradicionalno praksa da se u situacijama kada građani ili firme ne plate porez na vrijeme prema njima primjenjuje veoma strog sistem obračuna zateznih kamata i drugih sankcionih mjera ukoliko ne izvrše obaveze.

Budžetom RS za povrat poreza iz ranijih godina planirano devet miliona KM

"Sa druge strane, ukoliko država kasni s isplatom obaveza, za nju neće biti primijeni kazneni mehanizmi", rekao je Pavlović i dodao da bi s ciljem sprečavanja kašnjenja isplata povrata kroz zakonske procedure trebalo uvesti mehanizam obaveznih rezervi sredstava kojima bi povrat građanima bio osiguran.

On je konstatovao da Vlada RS očito ima daleko više potreba nego prikupljenih sredstava, a situacija s kašnjenjem isplata povrata poreza je, kaže, takva zato što je RS u teškoj ekonomskoj situaciji pa se prikupljeni javni prihodi veoma brzo alociraju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Analiza »Nezavisnih« o preduzećima koja je kupila Vlada RS

  03.05.2015 21:44 - Uroš Vukić

  BANJALUKA - U sutrašnjem štampanom izdanju "Nezavisnih" pročitajte analizu o stanju u preduzećima koja je kupila Vlada RS...

 • Vrijeme pogoduje zametanju jabuke

  03.05.2015 10:36 - Srna

  NOVI GRAD - Viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić rekao je Srni da vremenski uslovi pogoduju zametanju jabuke i da je većina voćnih vrsta u fazi precvjetavanja.

 • Potpisani ugovori sa 60 odsto potrošača

  02.05.2015 15:01 - Srna

  BANJALUKA - Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka do sada je potpisalo ugovore o snabdijevanju električnom energijom sa oko 60 odsto potrošača sa svog distributivnog područja koje pokriva 21 lokalnu zajednicu.

 • Sjetva kukuruza u optimalnom roku

  02.05.2015 09:34 - Srna

  NOVI GRAD - Na području prijedorske regije oko 90 odsto kukuruza zasijano je u optimalnom roku, do kraja aprila, rekao je Danijel Egić, saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 • Zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza

  01.05.2015 14:44 - Srna

  NOVI GRAD - U Donjim Rakanima kod Novog Grada, na imanju Svetozara Japundže, danas je zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza.

 • U Milanu otvorena Svjetska izložba EXPO 2015.

  01.05.2015 13:14 - Agencije

  MILANO - U Milanu je danas otvorena Svjetska izložba EXPO 2015, koja će trajati do 31. oktobra, sa temom "Nahranimo planetu, energija za život".

 • Dodik: Struja u Srpskoj i poslije poskupljenja najniža u okruženju

  01.05.2015 13:05 - Srna

  GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će cijena struje u Srpskoj i nakon povećanja biti najniža u okruženju.

 • Sindikalci ne pristaju na donošenje novog zakona o radu

  01.05.2015 12:12 - Srna

  BANJALUKA - Učesnici mirne protestne šetnje, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, poručili su danas u Banjaluci u ime 120.000 članova sindikata da ne pristaju na donošenje novog zakona o radu i smanjenje stečenih prava radnika.

 • Srećni kada radni dan završe bez povreda

  01.05.2015 11:21 - AA

  SARAJEVO - Radnici koji obavljaju poslove na nekoliko stotina metara visine izazivaju strah i bude poštivanje mnogih ljudi koji ih posmatraju sa ulica.

 • U Banjaluci mirna protestna šetnja radnika

  01.05.2015 10:34 - Srna

  BANJALUKA - U Banjaluci je danas, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, počela mirna protestna šetnja članova sindikata sa porukom "ne" novom zakonu o radu i urušavanju stečenih radničkih prava.

 • Prvomajski proglas: Kriza rada i morala

  30.04.2015 14:17 - Srna

  PODGORICA - U Crnoj Gori se i ove godine Međunarodni praznik rada obilježava u sjenci ekonomske krize zbog izuzetno teškog materijalno-socijalnog položaja zaposlenih i građana, saopštio je Savez sindikata Crne Gore u Prvomajskom proglasu.

 • »Aluminij« grca u dugovima

  30.04.2015 14:11 - Srna

  MOSTAR - Kompanija "Aluminij" iz Mostara na kraju prošle godine imala je dug od 213,8 miliona KM, što uključuje oko 120,8 miliona KM duga prema "Elektroprivredi" HZHB i 67,3 miliona KM duga prema kreditnim institucijama, navodi se u izvještaju o analizi poslovanja koji je ova kompanija naručila od revizorske kuće "KPMG".

 • MMF ne traži ukidanje rada na neodređeno

  30.04.2015 14:01 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić izjavio je da MMF ne traži da se novim zakonom o radu ukinu radni odnos na neodređeno vrijeme i kolektivno pregovaranje, ali da se mora znati u kojim pregovorima sindikat može učestvovati.

 • Vlada RS za efikasno provođenje reformi

  30.04.2015 12:53 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom sastanka sa šefom Misije MMF-a u BiH Ronom van Rodenom, istakla je opredjeljenje Vlade za efikasno provođenje reformi definisanih Ekonomskom politikom, podsjetivši da su u skladu s tim ciljevima dva seta reformskih zakona već upućena u parlamentarnu proceduru.

 • Savanović: Novi Zakon o radu do kraja godine

  30.04.2015 12:02 - Srna

  BANJALUKA - Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Savanović smatra da će novi Zakon o radu u RS biti usvojen do kraja godine.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.