Novosti

Visoki troškovi povlačenja vozila umanjili profit "Honde"

Visoki troškovi povlačenja vozila umanjili profit "Honde"
Visoki troškovi povlačenja vozila umanjili profit "Honde"

TOKIO - Neto profit japanskog proizvođača automobila "Honda" je u protekloj fiskalnoj godini smanjen za 8,9 odsto, na 4,4 milijarde dolara, pošto je kompanija imala visoke troškove zbog povlačenja vozila.

"Honda" je u godini zaključno sa martom 2015. zaradila 522,7 milijardi jena (4,4 milijarde dolara), što je manje u odnosu na ranije projektovan profit od 545 milijardi jena, dok je profit iz poslovanja pao 13 odsto na 651,6 milijardi jena, navodi se u saopštenju kompanije.

Obim godišnje prodaje kompanije je porastao 6,8 odsto na 12,6 biliona jena, prenosi agencija Frans pres.

Za aktuelnu fiskalnu godinu, "Honda" prognozira neto profit od 525 milijardi jena, zasnovan na prihodima od 14,5 biliona jena.

"Objavljeni rezultati su posljedica većih prodajnih i administrativnih troškova, kao i slabije prodaje automobila u Japanu", navodi se u saopštenju "Honde".

Širom svijeta je povučeno oko 20 miliona vozila vodećih svjetskih proizvođača automobila zbog opasnosti od eksplozije vazdušnih jastuka koje je proizvela japanska kompanija Takata, pri čemu je samo "Honda" povukla 13 miliona vozila, navodi Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije