Privreda

Vlada RS iznajmila DI "Nova Borja"

Vlada RS iznajmila DI "Nova Borja"
Vlada RS iznajmila DI "Nova Borja"

TESLIĆ - Vlada RS iznajmila je za 17.000 KM mjesečno dio proizvodnih kapaciteta Drvne industrije "Nova Borja" iz Teslića kompanijama "Klječanin kompani", "InterLignum" i "Elgrad".

"Nova Borja" iznajmljena je na period od tri godine s tim da će kompanije koje su je iznajmile preuzeti oko 75 radnika iz DI "Nova Borja" i u prvoj i drugoj godini zaposliti još 55 radnika s prioritetom zapošljavanja bivših radnika.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, odgovarajući na poslaničko pitanje, kažu da je ideju za iznajmljivanje DI "Nova Borja" pokrenula Uprava preduzeća, dok je Nadzorni odbor razmotrio podnesene zahtjeve i donio odluku o davanju u zakup poslovnih prostora.

"Odluke Nadzornog odbora dostavljene su Vladi RS radi njihovog upućivanja na sjednicu Vlade RS u funkciji Skupštine akcionara privrednog društva "Nova Borja", rekli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Srđan Klječanin, vlasnik firme "Klječanin kompani", kaže da "Nova Borja" iz Teslića u proteklih godinu dana nije radila svega nekoliko mjeseci, jer nisu plaćali sirovinu i nije im na vrijeme isporučivana.

"'Nova Borja' će raditi i zapošljavati radnike. Mislim da je iznajmljivanje tih prostora jedino rješenje jer na vrijeme će pristizati i sirovina, redovno će biti plaćani porezi i doprinosi, a radnici će dobijati plate", rekao je Klječanin.

On naglašava da su tražili da cijena iznajmljivanja bude 13.000 KM, ali da su Uprava preduzeća i Vlada RS odlučili da to bude 17.000 KM mjesečno.

"Pored zapošljavanja radnika, preuzeli smo na sebe obaveze servisiranja i održavanja mašina u DI 'Nova Borja'", rekao je Klječanin.

Ideju za iznajmljivanje DI "Nova Borja" pokrenula Uprava preduzeća

Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata radnika u šumarstvu i preradi drveta, kaže da je pravo Vlade RS kao vlasnika da radi šta hoće, da iznajmi ili da proda preduzeće, ali da nije u redu to što Uprava preduzeća od radnika traži da zaključe svoje radne knjižice.

"Uprava od radnika traži da zaključe svoje knjižice pa će biti zaposleni preko dva nova poslodavca. To je jako sumnjivo jer neko želi da se riješi radnika na takav način i kroz obećanja. Pravo svakog radnika je da to prihvati ili ne i da čeka obećano", rekao je Pavlović.

Podsjećanja radi, "Nova Borja" nastala je na imovini nekadašnje drvoprerađivačke industrije "Borja", koju je nakon četvorogodišnjeg mukotrpnog stečajnog procesa kupila Vlada RS putem licitacije za 7,35 miliona KM s namjerom da sačuva preduzeće od strateškog značaja za lokalnu sredinu.

Polovina tada uplaćenog iznosa Vlade RS vratila se u budžet RS na ime dugova fabrike "Borja" za neplaćene poreze i doprinose, dok je drugi dio otišao na izmirenje zaostalih plata radnicima i drugim povjeriocima.

Nakon ovoga, Vlada RS sklopila je ugovor o prodaji DI "Nova Borja" preduzeću "InterLignum" iz Teslića za 6,3 miliona KM, ali novac nikada nije uplaćen tako da je taj ugovor raskinut.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije