Privreda

Vlada RS za efikasno provođenje reformi

Vlada RS za efikasno provođenje reformi
Vlada RS za efikasno provođenje reformi

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom sastanka sa šefom Misije MMF-a u BiH Ronom van Rodenom, istakla je opredjeljenje Vlade za efikasno provođenje reformi definisanih Ekonomskom politikom, podsjetivši da su u skladu s tim ciljevima dva seta reformskih zakona već upućena u parlamentarnu proceduru.

Kada je riječ o ključnim reformskim mjerama koje su usmjerene na unapređenje privrednog ambijenta i stvaranje uslova za privlačenje domaćih i stranih investicija, Cvijanovićeva i Van Roden razmijenili su mišljenje i o ključnim odrednicama Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije koji je Vlada Srpske utvrdila početkom aprila.

Cvijanovićeva je istakla da je jedan od prioriteta Vlade u borbi protiv sive ekonomije jačanje uloge i unapređenje rada kontrolnih organa, te da je zajednički cilj reformskih mjera u ovoj oblasti sprečavanje rada na crno i neregistrovane djelatnosti, unapređenje položaja radnika, očuvanje postojećih i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta.

Šef Misije MMF-a ocijenio je da je namjera Misije, prije svega, podrška reformskim procesima.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo u vezi sa rezultatima sastanaka koji su održani tokom proljećne skupštine MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu, a u okviru kojih je delegacija Vlade Srpske usaglasila prioritetne pravce djelovanja kada je riječ o saradnji sa MMF-om, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Na današnjem sastanku su usaglašeni stavovi u vezi sa aktivnostima koje će se provoditi u narednom periodu, a tiču se ranije definisanih politika.

Na sastanku, kojem se prisustvovao i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, razgovarano je o aktuelnim ekonomskim temama, ključnim elementima Ekonomske politike Vlade Srpske za ovu godinu, te mogućem novom aranžmanu sa ovom finansijskom institucijom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije