Privreda

Vlada Srbije neće prihvatiti otimanje Trepče

Vlada Srbije neće prihvatiti otimanje Trepče
Vlada Srbije neće prihvatiti otimanje Trepče

BEOGRAD - Vlada Srbije upozorila je danas da neće prihvatiti jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine, jer je većinski vlasnik Trepče Fond za razvoj Republike Srbije i upozorila da će to učini ugroziti pregovarački proces Beograda i Prištine.

Predstavnici Vlade Srbije su na današnjoj konferenciji za novinare pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj i reaguje kako bi se ovo pitanje riješilo na najbolji i najsipravniji način, a to je, kao i do sada, dijalogom Beograda i Prištine, a ne jednostranim aktima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je kosovskom premijeru Isi Mustafi i potpredsjedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju da ne diraju vlasništvo Srbije, dok zaposleni u kombinatu Trepča, njih oko 4.000, već za sutra najavljuju štrajk.

Od Trepče zavisi oko 4.000 Srba na Kosovu i oko 20.000 članova njihovih porodica, naveo je Đurić.

"Ne dirajte ono što je naše, to je pljačka i otimačina", naglasio je on povodom najava da će kosovske vlasti preuzeti 100 odsto vlasništva i 100 odsto upravljačkih prava u kombinatu Trepča.

Dodajeda se ovakvim jednostranim aktom obesmišljavaju pregovori Beograda i Prištine, takozvani Brisel 2, koji bi trebalo da se bave imovinskim pitanjima.

"Ovo je pokušaj da se na scenu vrati pravno nasilje i grubo kršenje imovinsko pravnih odnosa. Pokušaj da se promeni vlasnička srtuktura je neozbiljan i dovešće do ozbiljne stabilizacije odnosa Prištine i Beograda", rekao je Đurić.

On je dodao da je to ozbiljno narušavanje povjerenja, i to nakon 2,5 godine pregovora kako bi se postigla stabilnost i izvjesnost na KIM.

Kako je rekao, dodatan udar na povjerenje i stabilnost biće i štrajk zaposlenih u kombinatu Trepča najavljen za sutra.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Alekandar Vulin rekao je da ga je sindikat rudara u Trepči obavijestio da će sutra krenuti u proteste koji se neće završiti dok se status Trepče ne vrati u prvobitno stanje.

Većinski vlasnici tog rudnika su, kako je naveo, Fond za razvoj Srbije i preduzeća u Srbiji, a sve što je na nivou prava jeste da se Trepča čuva u stanju u kakvom je bila do sad.

Vulin je poručio da je jednostrani akt kosovskih vlasti da izmjenom zakona o javnim preduzećima preuzmu 100 odsto vlasništva nad Trepčom politika, a ne ekonomija.

"Sve što nije pravo i ekonomija u ovim dešavanjima biće politika, a onda je stabilnost na KIM ugrožena. Znamo da postoje i dogovori Brisel 2 i Brisel 3 koji se odnose na imovinu, kao i na vlasništvo Srpske pravoslavne crkve na KIM i ostala pitanja koja nismo rešili. Ako sad krenemo na jednostrane poteze - Brisel 2 i Brisel 3 nemaju nikakvog smila", rekao je Vulin.

Dodaje da ako se bude insistiralo na ovome neće biti moguće da Beograd i Priština razgovaraju na isti način čime se urušava povjerenje i ide se ka destabilizaciji.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić ocijenio je da bilo kakva promjena vlasništva Trepče može destabilizati situaciju na Kosovu.

"Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo jednostrano preuzmanje Trepče od strane Prištine", rekao je Antić.

Oko 56 odsto kapitala Trepče je u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije i taj kombinat ima dugove oko 400 miliona dolara, naveo je ministar privrede Željko Sertić.

Među 502 preduzeća za privatizacuiju, formalno je bila i Trepča i za nju su dobijena četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva, iz Mađarske, Kanade, Švajcarske i SAD, naveo je Sertić i ocijenio da to rječito govori da se u tim zemljama poštuje pravo svojine kao svetinja.

Vlada Srbije je odlučla da za 19 kompanija sa Kosova bude obustavljena privatizacja dok traju pregovori u Briselu, dodao je Sertić.

Ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o Trepči, Agencija za privatizaciju će pokrenuti privatizaciju Trepče, jer je Srbija u obavezi da zaštiti svoju imovinu, upozorio je on.

Zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je da je šteta već učinjena, kada je riječ o stabilnosti na KiM, i pozvao vlasti u Prištini da se kroz razgovor pronađe rješenje, kako bi se situacija popravila.

On je rekao da je ova odluka kosovskih vlasti donijeta bez konsultacija sa perdstavnicima Liste Srpska u pokrajinskoj vladi i da je sada jedino moguće rješenje da se 2. februara ne usvoji sporni zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije