Privreda

Vlada TK o Poletu, TTU i Aidi: Uskoro imenovanje predstečajnog upravnika

Vlada TK o Poletu, TTU i Aidi: Uskoro imenovanje predstečajnog upravnika
Vlada TK o Poletu, TTU i Aidi: Uskoro imenovanje predstečajnog upravnika

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, na jučerašnjoj sjednici Vlade TK prezentirao je Izvještaj o poslovanju u prvih šest mjeseci 2015. godine. Prema riječima direktorice Almire Hurić, Zavod je u prvih šest mjeseci poslovao s gubitkom od 600.000 KM.

„Rezultat ovakvog poslovanja je problem u naplati doprinosa, neplaćanje doprinosa Rudnika „Kreka“, čija dugovanja na dan 30.06 iznose 7, 7 konvertibilnih maraka. Drugi problem je  naplate od Željeznica koje sa današnjim danom duguju preko 15,5 miliona KM po osnovu uplate doprinosa i treći problem su Ino osiguranja“, istakla je Hurić.

Još jedan problem prema njenim riječima, jeste kašnjenje isplate penzija, zbog kojih kasni i uplata doprinosa za penzionere, čime na računu Zavoda nedostaje 300.000 KM.

I UKC kasni s uplatom doprinosa

Po njenim riječima, prvi put s 30.6. desilo se da je došlo do kašnjenja uplate jednog dijela doprinosa iz Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Kada je u pitanju Ino osiguranje, riječ je ustvari o unutrašnjem dugu Federacije gdje kantonalni zavodi kao što su Sarajevo i Zenica, ne planiraju u svojim finansijskim planovima izmirenje obaveza po osnovu paušalne naknade tako da se ta sredstva ne uplaćuju ni zavodima koji računaju na ta sredstva, kao što je tuzlanski.

ZZO TK  pozitivno je poslovao u prošloj godini. Ostvarene su i novčane rezerve koje su prenešene u 2015. godinu. Zahvaljujući tim rezervama bit će pokrivena esencijalna lista lijekova, važeća u ovoj godini, koja je proširenjem i uvrštanjem šireg spektra lijekova, već sada premašila planirani iznos za milion i 400 hiljada KM.

Mi vjerujemo ukoliko nadležni organi prihvate takav način pokrića, povećane potrošnje lijekova da nećemo doći u situaciju obustavljanja bilo kojeg prava, pa tako ni prava na lijekove“, tvrdi Hurić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije