Privreda

Vlada će više podržavati kapitalna ulaganja u voćarstvu

Vlada će više podržavati kapitalna ulaganja u voćarstvu
Vlada će više podržavati kapitalna ulaganja u voćarstvu

GRADIŠKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas u Trebovljanima kod Gradiške, nakon sastanka sa predstavnicima republičkog Udruženja voćara, da će Vlada Srpske ubuduće više podržavati kapitalna ulaganja u voćarsku proizvodnju, a u manjoj mjeri tekuću reprodukciju.

Ministar Mirjanić je naglasio da Vlada Srpske više neće pružati podršku voćarima za zasnivanje novih zasada koji ne podrazumijevaju primjenu savremene tehnologije proizvodnje.

"Vlada će podržavati nabavku protivgradnje mreže, sistema za navodnjavanje i uključiće se u rješavanje pitanja obezbjeđenja dovoljne količine vode za navodnjavanje oko 2.000 voćnjaka u Potkozarju", istakao je Mirjanić.

On je rekao da je voćarstvo visokokumalativna grana poljoprivrede ako se proizvodi u normalnim uslovima, ali je normalan proces proizvodnje narušen vremenskim neprilikama.

Mirjanić je sa voćarima razgovarao o plasmanu konzumnog voća i voća lošijeg kvaliteta za industrijsku proizvodnju.

"Ove godine obezbijeđena je i mjera sufinansiranja 50 odsto iznosa za nabavku boks paleta, a za otkup industrijskog voća Vlada je obezbijedila prerađivačima obrtna sredstava za otkup pod povoljnim uslovima", kaže Mirjanić.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da su ministru predložili konkretne i moguće mjere za rješavanje gorućih problema u voćarstvu, te predložili da Ministarstvo finansijski podrži rad voćarske kooperative koja je zaživjela ove godine.

On je dodao ministar informisan i o problemu visokih marži koje zaračunavaju uvoznici hemijskih zaštitnih sredstava, koja iznosi i do 50 odsto.

"Predloženo je da se ovaj problem riješi tako da se voćarskoj kooperativi omogući uvoz zaštitnih sredstava čime bi se smanjila njihova cijena u ukupna ulaganja u proizvodnju, a time bila postignuta veća konkurentnost na tržištu", naglasio je Dojčinović.

Sastanku ministra Mirjanića sa predstavnicima Udruženja voćara Srpske u prostorijama preduzeća "Agroimpeks" u Trebovljanima prisustvovali su i pomoćnici ministra Boris Pašalić i Zoran Kovačević.

Nakon sastanka Mirjanić je obišao nekoliko voćnjaka u Potkozarju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije