Privreda

Vlahović: Putinova poseta će pogurati izvoz u Rusiju

BEOGRAD - Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović smatra da je poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji i ekonomski korisna, jer nam donosi proširenje mogućnosti izvoza.

Vlahović je, u izjavi Tanjugu, rekao da bez izbalansiranosti spoljnotrgovinske razmjene nema ni postizanja dugoročne makroekonomske stabilnosti Srbije.

"Neophodno je da povećamo izvoz i da dođemo do toga da nam spoljnotrgovinski bilans bude bar na nuli, odnosno da izvoz bude jednak uvozu", rekao je on komentarišući najavu da će Srbija nakon ove posjete imati veću mogućnost za izvoz prehrambenih proizvoda, ali i da će možda doći do izvoza Fijatovih automobila u Rusiju. 

Kako je ukazao, povećanje srpskog izvoza će imati direktan uticaj na bilans tekućeg plaćanja koji pozitivno utiče i na stabilnost kursa, ali i na sve druge makroekonomske činioce.

Povodom izgradnje gasovoda "Južni tok", Vlahović je rekao da je od samog starta bilo jasno da će, ako ne postoji dogovor svih strana koje u tome učestvuju, i realizacija tog projekta biti teška.

"U investicionom smislu, kroz priliv uvećanog kapitala, realizacija 'Južnog toka' bi bila pozitivna za Srbiju, odnosno uticala bi pozitivno na nivo ekonomskih aktivnosti. Međutim, bez prethodne političke saglasnosti i usaglašenih ekonomskih interesa na relaciji Rusija-EU, to će biti teško. Srbija na to ne može i neće uticati", zaključio je Vlahović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije