Privreda

Voćari uspostavljaju sistem navodnjavanja

Voćari uspostavljaju sistem navodnjavanja
Voćari uspostavljaju sistem navodnjavanja

BIJELJINA - Udruženje voćara Republike Srpske ima dobru saradnju sa resornim ministarstvom i u toku je realizacija zajedničkog projekta o sistemu navodnjavanja, rekao je Dalibor Dončić, predsjednik Upravnog odbora voćara Republike Srpske.

On je istakao da voćari imaju problema sa sušama, jer su sistemi za navodnjavanje skupi.

"U toku je priprema projekta navodnjavanja od kojeg voćari mnogo očekuju u narednom periodu", rekao je Dončić.

Prema njegovim riječima, u voćarstvu je situacija loša, jer su u vrijeme cvjetanja voća bili jaki mrazeve i temperatura od minus sedam stepeni.

"Po završetku cvjetanja nije se primijetila šteta, jer je vegetacijski u junu biljka sama počela da odbacuje plodove koji nemaju sjemene zametke, što je posljedica mrazeva. U nekim voćnjacima štete su i do 95 odsto, dok su voćnaci na višim terenima bolje prošli, kao i u zavisnosti od sorte voća", objasnio je Dončić.

Napominje da voćari imaju problema zato što su sve agrotehničke mjere primjenjene, korišteni su zaštita i prihrana, a roda nema, što uzrokuje dodatno opterećenje i gubitke.

Dončić je naveo da je trenutno u voćnacima najvažnija rezidba, kada se odbacuje višak grana koje nisu produktivne, navodnjavanje koje je značajno za diferencijaciju pupoljka za iduću godinu, zaštita od insekata, lisnih ušiju, pauka koji prave veliku štetu i suzbijanje pepelnice.

On smatra da je voćarstvo grana koja ima svoje mjesto u budućnosti i da će voćari Srpske, naročito Potkozarja i Majevice gdje je razvijena šljiva, napraviti dobar profit uz podršku društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije