Privreda

Voditi računa o ispravnosti stočne hrane

Voditi računa o ispravnosti stočne hrane
Voditi računa o ispravnosti stočne hrane

NOVI GRAD - Poljoprivredni proizvođači treba da budu posebno obazrivi kad je riječ o ispravnost stočne hrane kako bi izbjegli probleme na farmama, rekla je šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu u Novom Gradu Olivera Popović.

Popovićeva kaže da je prošla godina specifična i po tome što su bile česte pojave gljivičnih oboljenja na kukuruzu.

Prema njenim riječima, najveći problem u vezi sa parazitskim gljivicama jeste stvaranje jedinjenja koja imaju izrazito štetno djelovanje na životinje koje se hrane takvim kukuruzom.

"Jedinjenja koja stvaraju te gljivice su mikotoksini i oni mogu prouzrokovati vrlo opasne bolesti mikotoksikoze kod životinja koje se hrane zaraženim kukuruzom", rekla je Popovićeva.

Ona je navela da je pljesnivost kukuruza zajednički naziv za bolesti na zrnu te žitarice, koje uzrokuje više vrsta patogenih gljivica.

Bolest se javlja krajem vegetacije u polju na klipu kukuruza, ali i kasnije tokom skladištenja, a izazivaju je gljivice iz roda fusarijum.

"Ove gljivice su uvijek prisutne u prirodi, a intenzivnije se u ekstremnim vremenskim uslovima", navela je ona.

Gljivice nastavljaju razvoj na zrnu kukuruza i tokom skladištenja, posebno ako uslovi odgovaraju njihovom razvoju, odnosno ako nema provjetravanja.

Šteta u stočarstvu usljed mikotoksikoza može biti direktna ili češće indirektna, a ogleda se u padu proizvodnih i reproduktivnih sposobnosti životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije