Privreda

Vozači ne moraju po licencu u Sarajevo

Vozači ne moraju po licencu u Sarajevo
Vozači ne moraju po licencu u Sarajevo

SARAJEVO, BANJALUKA - Da bi dobili licence, koje izdaje Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, prevoznici iz RS i FBiH ne moraju da dolaze u Sarajevo niti da idu na obuku samo u Široki Brijeg, izjavio je danas Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

On je pojasnio da zahtjev za licencu može biti upućen Ministarstvu komunikacija i transporta vrlo jednostavno i to kao preporučeno pismo iz najbliže pošte i da prevoznik garantovano u roku od mjesec dana dobija licencu, isto tako poštom.

"Kada je u pitanju obuka, nije tačno da se mora održavati samo u Širokom Brijegu. Iz Širokog Brijega je Centar za obrazovanje koji je na tenderu dobio taj posao da radi obuku, a edukacija se organizuje u svakom većem mjestu u BiH, u bilo kojoj opštini, na osnovu broja prijavljenih prevoznika", pojasnio je Andrić.

On je istakao da je bitno naglasiti da cijena licence iznosi svega 20 KM za deset godina važenja, a obuka za vozača 198 KM i važi pet godina, tako da Pravilnik ne donosi nikakve veće izmjene i da rok njegove primjene iz navedenih razloga neće biti prolongiran.

"Mi smo danas zaprimili i dopis Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS sa sastanka koji je održan u ponedjeljak, a povodom ove teme. Udruženje u oštroj izjavi niti jednom ne navodi čime je, zapravo, onemogućeno pravo na rad članovima Udruženja. Obavezani smo na to Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznim sporazumom o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU", naveo je Andrić.

On je istakao da ukoliko se sistem licenciranja ne obezbijedi u punom kapacitetu, upravo rizikujemo da izgubimo pravo na rad u ovoj oblasti u zemljama Evropske unije.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, je kazao da nekoliko stotina kamiona, natovarenih robom, već deset dana stoji na graničnim prelazima, jer ne mogu da izađu iz zemlje zbog problema u vezi s licencama, a šteta zbog ove situacije je već ogromna.

"Mi smo predali zahtjev za štrajk Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i očekuju da bi njihov protest mogao biti održan danas ili sutra", kazao je on.

Članovi ovog udruženja najavili su blokadu graničnih prelaza i carinskih terminala u BiH, na kojima će ostati do stavljanja van snage Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, koje je donijelo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

"Tražimo da iz Pravilnika bude izbačena obuka u Širokom Brijegu kao i da zahtjevi za licence budu predavani Ministarstvu saobraćaja i veza RS, a da oni elektronskim putem šalju zahtjeve u Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i da mi opet odobrene licence preuzimamo u Banjaluci, da ne moramo ići u Sarajevo za to", ogorčen je Grbić.

Predstavnici prevoznika su danas trebalo da održe sastanak sa predstavnicima Vlade RS, od kojih očekuju podršku u rješavanju njihovih problema.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije