Privreda

Vučić: Moramo da štedimo i na platama i na penzijama

Vučić: Moramo da štedimo i na platama i na penzijama
Vučić: Moramo da štedimo i na platama i na penzijama

KOPAONIK - Važno je bilo da napravimo ozbiljan plan, kojeg ćemo se pridžavati i nećemo odustajati, a ovaj koji sada primenjujemo čini mi se da daje rezultate, ocijenio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na početku Biznis foruma na Kopaoniku.

Primijetivši da za građane Srbije nikad nije bio važno da se razmišlja nekoliko godina unaprijed, a da se nerijetko i podsmijavalo onima koji su imali petogodišnje planove, Vučić je rekao da je prilikom opredjeljivanja za restriktivne mjere, ideja bila da se novom strategijom donese razvoj Srbiji, a tome je prethodilo sređivanje javnih finansija.

"Nažalost, mi moramo da platimo račun loše politike i od toga ne možemo da se sakrijemo. Možete da me volite ili ne volite, ali mi moramo da štedimo i na platama i na penzijama. Preuzeli smo mere na sređivanju javnih finansija, zbog čega posebno zahvaljujem ekonomistima koji su umeli da prepoznaju težinu mera koje donosimo, ali i Fiskalnom savetu, jer bez njihovih kritika, ali i podrške, nismo mogli da postignemo ovo što smo uspeli do sada", naveo je Vučić i dodao da predstoji doba za rast.

Vučić je poručio da se Vlada Srbije opredijelila za strategiju koja će donijeti razvoj Srbiji i naglasio da je zemlja prvi put u modernoj istoriji u prva dva mjeseca ove godine ostvarila suficit od milijardu i 895 miliona dinara.

On je podsjetio da su u njegovom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije jasno postavljeni temelji šta treba činiti: "Da počnemo da zarađujemo, da trošimo koliko zaradimo, da smanjimo fiskalni deficit, da smanjimo narastujući javni dug i da na srednji i duži rok obezbedimo rast privrede".

"Tog programa se držimo potpuno, gotovo striktno i on je počeo da daje rezultat", rekao je i podsjetio da su donijeti u međuvremenu  sistemski, moderni zakoni u skladu sa evropskom praksom, kao i plan fiskalne konsolidacije i to uprkos, kako je naveo, protivljenju većeg dijela društva to je put naprijed.

Zbog toga je Srbija, kako je rekao, i skopila ugovor sa MMF-om.

On je takođe podsjetio da se danas plaćaju računi neodgovorne politike, iako su preduzete mjere za sređivanje situacije u javnim finansijama, a zatim naveo da je u januaru i februaru 2013. godine deficit ukupno iznosio 37 milijardi 669 miliona, u januaru i februaru 2014. godine 36 milijardi i 294 miliona, a da je u prva dva mjeseca ove godine ostvaren suficit.

On je rekao i da je u januaru i februaru ostvarena veća naplata, ali i da je ostvaren porast zaposlenosti, dok je kao ozbiljan problem naveo pad kapitalnih izdataka u prva dva mjeseca ove godine.

Na kapitalne izdatke, naime, 2013. odlazilo je dvije milijarde i 130 miliona, 2014. milijardu i 615, a ove godine 540 miliona.

"To govori o tome da i dalje nemamo ideje i projekte i da i kad imamo novca ne znamo šta ćemo sa njim. Ovo je oblast u kojoj se ne štedi", rekao je Vučić.

Vučić: Ne dolazi u obzir da povećamo PDV

Aleksandar Vučić je izjavio da povećanje PDV-a u Srbiji ne dolazi u obzir, a o mogućnosti uvođenja akciza na električnu energiju, dodao je, tek će se razmišljati.

"Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) predviđeno je u dogovoru sa MMF-om kao krajnja mera, ali ta mogućnost u ovakvim okolnostima ne postoji", rekao je premijer novinarima.

U dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, do kraja prvog kvartala predviđen je deficit od 55 milijardi dinara, rekao je Vučić i dodao da ne očekuje minus veći od 25 do 27 milijardi u prva tri mjeseca.

"Sa ovim ciframa, povećanje PDV-a ne dolazi u obzir", zaključio je Vučić.

O akcizama na struju razgovaraće se, dodao je premijer, tek kad se riješi problem "Željezarem" naglasivši da Srbija ima ubjedljivo najjeftiniju struju u Evropi, te da su cijene do 30 odsto niže.

Vučić je izjavio da ga tokom prve revizije sa MMF-om najviše brine da li će se naći rješenje za petrohemijski kompleks, na šta se Srbija obavezala da će imati odgovor do maja. 

"Što se tiče fiskala u prve dvije revizije nećemo imati probleme. Toliko su dobri rezultati i velike uštede".

Premijer je istakao da u restrukturisanju javnih preduzeća vidi "veliku muku", ali da će Vlada nastojati da ispoštuje sve rokove na koje se obavezala prema MMF-u.

"Nećemo bežati od rokova, daćemo sve od sebe da u roku završimo sve. Za jedno se preduzeće plašim da li ćemo zavšiti u roku", rekao je on.

Rekao je da ne treba zaboraviti da Vlada istovremeno mora da rješava probleme sa 502 firme u restrukturisanju.

Govoreći o otkazima u javnom sektoru, premijer Srbije je rekao da očekuje da će od predviđenih pet odsto, otkaze dobiti od 1,7 do 1,9 odsto budući da je više ljudi nego što se očekivalo otišlo u penziju.

Ovu mogućnost su, kako je naveo, više koristile žene.

Privatizacija jedino rješenje za sportske klubove

Aleksandar Vučić je rekao da je privatizacija pravo i jedino rješenje za sportske klubove u Srbiji, ali je izrazio i bojazan da država nema snage da to sprovede, navodeći da je formirana Radna grupa koja se bavila poslovanjem tih klubova i da se rezultati mogu očekivati uskoro.

Vučić je na konferenciji za novinare na Kopaoniku, na mnogobrojna pitanja u vezi Partizana i Crvene zvezde i uticaja politike na sport i sportske klubove, rekao da u rukovodstvu tih i nekih drugih klubova jeste bilo, ali da sada nema nijednog visokog funkcionera SNS.

Ocijenio je da jeste problem i to što ti klubovi posluju i kada su im računi u blokadi, ali i upitao da li sada to znači i da treba, recimo, ukinuti DS zato što je i ona u blokadi.

"Je l' bilo pljačke, bilo je, je l' su mnogo krali, krali su", rekao je Vučić i još jednom ponovio da smatra da je rješenje u privatizaciji.

Komentarišući pogrdno skandiranje Novaku Đokoviću na košarkaškoj utakmici Partizana i Crvene zvezde, kada je dio navijača "crno-bijelih" vređao najboljeg tenisera svijeta, Vučić je podvukao da je tako nešto sramota i da u Srbiji zahvalnost najkraće traje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije