Privreda

Vučić: Srbija dobila najbolje uslove za "Južni tok"

Vučić: Srbija dobila najbolje uslove za "Južni tok"
Vučić: Srbija dobila najbolje uslove za "Južni tok"

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija dobila možda najbolje uslove ugovora o izgradnji "Južnog toka", a ruska strana preuzela je kompletan rizik.

Vučić je istakao da se ugovorom garantuje energetska bezbjednost Srbiji i građanima i ukazao da je povrh toga riječ i o velikom investicionom poduhvatu.

"Uposlićemo naše kapacitete i naše kompanije zaradiće najmanje 350 miliona evra. Da ne zavisimo od toga hoće li Ukrajina da nam pusti `tok` ili ne, u zavisnosti od političkih odnosa", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Komentarišući pitanje da li postoji neka prepreka na putu izgradnje "Južnog toka" kroz Srbiju, Vučić je rekao da to zavisi od Rusije i EU i njihovog odnosa, a ne od Srbije.

"Ono što građani Srbije treba da znaju jeste da mi ne snosimo nikakav rizik. Mi dajemo 19 miliona evra, Rusi 2,1 milijadu. I da izgradimo sve, i da neko ne dozvoli da gasovod radi - naša šteta nije nikakva, jer ćemo mi mnogo više da zaradimo na građevinskim radovima", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija kredit neće vraćati u novcu nego kroz tranzitnu cijenu gasa i da je kamata ostala 4,25 odsto.

Vučić je istakao da se pančevačka "Petrohemija" ne poklanja Rusima i da je ta kompanija u ogromnom minusu.

"Dužni smo 790 miliona evra. Dakle, to je negativan kapital i mi Boga molimo da neko ko može da spusti cenu gasa i primarnog benzina, uzme `Petrohemiju` i sačuva nam 1.750 zaposlenih i da može da pravi profit i posao u budućnosti, jer je `Petrohemija` jedan od nosilaca BDP i jedan od najvećih izvoznika u našoj zemlji", poručio je Vučić.

On je odbacio spekulacije o eventualnim pritiscima ruske strane.

"Naši domaćini poštuju Srbiju i znaju da rukovodstvo Srbije štiti interese svog naroda i svojih građana. Srbija nije zemlja bez ugleda u svetu sa kojom bilo ko želi ili može na takav način da razgovara", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je on inicirao neku temu o kojoj nije saglasan sa Rusijom, Vučić je odgovorio da jeste, te da se plašio reagovanja na dvije teme. "Ali smo tu uspeli da se dogovorimo. Ne mogu da kažem o čemu je reč. To ćemo da rešimo", naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije