Privreda

Vučić otvorio Ekonomski forum Kine i 16 zemalja CEE

Vučić otvorio Ekonomski forum Kine i 16 zemalja CEE
Vučić otvorio Ekonomski forum Kine i 16 zemalja CEE

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Beogradu Četvrti ekonomski forum Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, poželio dobrodošlicu učesnicima i istakao da je čast biti domaćin skupa u Beogradu, gdje se susreću ekonomije Istoka i Zapada.

Vučić je rekao da je prioritet zemalja Centralne i Istočne Evrope privredni rast, koji može da se ostvari uz dva uslova - investicije i reforme.

"Cilj ovog regiona su investicije, potrebna nam je injekcija poverenja i snage. To je suština ovog foruma, stroviti veze između Kine i ovog regiona", rekao je srpski premijer. "Drugi uslov zavisi od nas - moramo da reformišemo sebe, da se promenimo. Niko neće da uloži u nas, ako mi ne ulažemo u sebe."

On je izrazio uvjerenje da je beogradski sastanak početak novog, boljeg vremena i saradnje cijelog regiona.

Ekonomski forum se održava u okviru Trećeg Samita Kine i 16 zemalja u Beogradu.

Šansa za region, ali i bolje odnose Kine i EU

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju Trećeg samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope da ovaj skup predstavlja dokaz političke hrabrosti, koji će omogućiti da region prevaziđe odnose iz prošlosti i snažno krene ka budućnosti, ali i unaprijedi odnose Kine i EU.

On je naglasio da je strateški cilj Beograda članstvo u EU i da je to budućnost regiona u cjelini. "Ekonomska pitanja za sve nas moraju da budu ispred svega. Da bismo uspeli, moramo da radimo zajedno. Naš najjači adut su ljudi", poručio je Vučić.

On je istakao da je Srbija odlučna i dosljedna da radi na zbližavanju i ekonomskom prosperitetu regiona, a što će, kako je rekao, ubrzati i njen put ka EU.

"Želimo i na ovaj način da ubrzamo svoj put ka EU i vjerujemo da će postignuti napredak rezultirati otvaranjem poglavlja", dodao je Vučić.

On je naglasio da ga posebno raduje što je ovaj događaj ujedno i istorijska posjeta kineskog premijera Srbiji, nakon tri decenije.

Samit premijera i Ekonomski forum u brojkama

Za 3. Samit šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Četvrti ekonomsko-trgovinski forum registrovano je 6.588 prijava učesnika iz 17 zemalja sa ukupno 402 delegacije.

Prema prjeseku stanja organizatora sačinjenog tri dana uoči skupa u Beogradu kao najbrojnije su bile najavljene delegacije Srbije (87), Poljske (50) i Kine (37) članova delegacije, a najmanje predstavnika najavile su Bosna i Hercegovina (dvoje), Letonija (6) i Estonija (7) članova.

Najavljeno je učešće 1.136 predstavnika 496 kompanija, a najviše njih dovele su Kina - 321, Srbija - 308, Slovenija - 16 i Bugarska - 11.

Samit i Ekonomski forum prati gotovo hiljadu predstavnika medija među kojima je nejviše srpskih i kineskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije