Privreda

Za "Aidu" izdvojeno skoro 250.000 KM

Za "Aidu" izdvojeno skoro 250.000 KM
Za "Aidu" izdvojeno skoro 250.000 KM

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona je, razmatrajući zahtjeve Sindikata Fabrike obuće "Aida" iz Tuzle, zaključila da ne postoji zakonska osnova da se udovolji zahtjevu za materijalno zbrinjavanje radnika za vrijeme nezaposlenosti, ali će sagledati mogućnost da im se osigura jednokratna pomoć, o čemu će se izjasniti najkasnije do petka, 28. novembra.

 Kolegijum Vlade Tuzlanskog kantona podsjetio je danas da je tokom ove godine kantonalna Vlada za pokretanje proizvodnje i socijalne pomoći radnicima "Aide" izdvojila 244.000 KM.

U informaciji o stanju u "Aidi" navodi se da je Fabrika u prethodnom periodu radila u lon-aranžmanu za više kupaca, a trenutno se vode pregovori za rad sa firmama "Progeti", "Kavat", "Alpina", "Forteks", "East-Vest", "Olip" i "Verdi", saopštila je Informativna služba kantonalne Vlade.

Kolegijum je konstatovao da su se izuzetno složeni uslovi privređivanja odrazili i na stanje u "Aidi", koje karakterišu nedostatak inostranih narudžbi, nedovoljna zaposlenost proizvodnih kapaciteta, niska cijena rada u lon-poslovima, nedovoljno ostvareni prihodi, zastario mašinski park i nizak standard zaposlenih.

U "Aidi" je trenutno 317 zaposlenih, što je za 18 manje nego u januaru. Dio radnika je penzionisan, dok se određeni broj zaposlio u drugim firmama.

Najveći broj angažovanih radnika u "Aidi" bio je u avgustu, kada su radila 243 radnika ili 74 odsto od ukupnog broja zaposlenih, odnosno svi radno sposobni radnici.

U julu i septembru bilo je angažovano 70 odsto, a ispod 50 odsto od januara do maja, te u oktobru i novembru.

Predsjednik Nadzornog odbora "Aide" Zlatko Kovačević, govoreći o platama u ovoj fabrici, iznio je podatke da su u mjesecima, kada su pogoni radili, nekvalifikovani radnici mjesečno primali oko 200-300 KM, a naknade zaposlenih sa srednjom stručnom spremom u tom periodu iznosile su do 800 KM, što je znatno više nego u drugim firmama iz ove privredne grane.

Iz navedenog se zapravo vidi da je u proteklim danima posredstvom medija iznošeno više neistina koje direktno otežavaju ionako složenu situaciju u ovoj fabrici.

To su, prije svega, neistine o visini toplog obroka koji nije 1,5 KM, kako se to iznosi, nego tri KM po izrađenom danu. Visina dnevnice za izrađeni dan nije pet KM nego 10 i više, u odnosu na radno mjesto i stepen stručne spreme.

"Teško stanje i nedostatak posla rezultat je poremećaja na tržištu obuće, što je posljedica kišnih perioda ove godine i smanjena narudžba obuće za sezonu proljeće-ljeto 2015. godine, s jedne, kao i trgovinskih odnosa sa Rusijom, s druge strane", rekao je direktor Fabrike obuće "Aida" Bahrudin Bašić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije