Privreda

Za bolje poslovno okruženje 37,4 miliona evra kredita

Za bolje poslovno okruženje 37,4 miliona evra kredita
Za bolje poslovno okruženje 37,4 miliona evra kredita

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas prijedlog sporazuma sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj o kreditu vrijednom 37,4 miliona evra namijenjenom za lakše pokretanje poslovanja, pojednostavljivanje procedure za ulaganje i poboljšanje prekogranične trgovinske razmjene.

Zajam se daje na 25 godina uz grejs period od deset godina, 60 odsto kredita ide Federaciji BiH, a ostatak Republici Srpskoj.

Vijeće je donijelo odluku o načinu korištenja 17,6 miliona KM od uplata za dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacijske sisteme u ovoj godini. Od ovog iznosa najviše ide za pripreme i izgradnju cestovne infrastrukture: osam miliona KM za izgradnju međudržavnog mosta Gradiška, 4,2 miliona za izgradnju i nadzor nad izgradnjom međudržavnog mosta Svilaj i 2,8 miliona za izradu planske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu, na dijelu kroz BiH.

Vijeće je danas formiralo radnu grupu koja treba uraditi analizu efekata uplovljavanja stranih brodova u Neum, što je zatražilo Predsjedništvo BiH.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, Vijeće je usvojilo plan postupanja po preporukama Ureda za reviziju institucija BiH u vezi s upravljanjem ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u institucijama BiH. Planom je definisano osam aktivnosti koje će ministarstva, Vijeće ministara i bh. parlament provesti radi budžetskih ušteda i usvajanja jedinstvenih pravila i procedura u ovoj oblasti.

Ministri su primili k znanju informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja u prvih sedam mjeseci ove godine u kojoj piše da je bh. ekonomija bila pozitivnija u odnosu na 2013. godinu, iako je zaustavljena zbog poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije