Privreda

Za dionicu Prnjavor - Doboj još 35 miliona evra

Za dionicu Prnjavor - Doboj još 35 miliona evra
Za dionicu Prnjavor - Doboj još 35 miliona evra

BANJALUKA - Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, i Jan Braun, direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), potpisali su danas amandman na Ugovor o garanciji za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj, dionica od Prnjavora do Doboja, vrijedan 35 miliona evra.

Kako je pojasnio ministar Špirić, radi se o dodatnim sredstvima za izgradnju ove dionice autoputa i o veoma bitnom amandmanu koji je već dogovoren i za koji su procedure završene i u Predsjedništvu BiH. Dodatna sredstva biće iskorištena na dionici od Prnjavora do Doboja, čija je dužina 36,6 kilometara i za šta je BiH, odnosno RS već 2012. godine uzela od EBRD-a 150 miliona evra. Na ovoj dionici, čija izgradnja je počela krajem 2012. godine, asfaltirani su već prvi kilometri.

"BiH se javlja kao garant potpisivanja ovog amandmana, sugaranciju daje Vlada RS, a onaj koji se zadužuje jesu 'Autoputevi RS'. Radi se o kreditu sa uslovima od 15 godina otplate, tri godine grejs perioda i kamatnom stopom euribor plus jedan odsto", rekao je Špirić.

On je naglasio da se, prema informacijama kojima raspolaže, na autoputu Banjaluka - Doboj, radovi odvijaju onako kako je planirano i da je do sada završeno oko 50 odsto poslova.

"Ova sredstva su potrebna da bi se taj posao uspješno doveo do kraja", rekao je Špirić ističući dobru saradnju sa EBRD-om, s kojim postoje ugovori od oko 1,6 milijardi evra kroz 116 projekata.

Od toga, do sada je ukupno ostvareno oko 1,2 milijarde evra i to uglavnom u porjekte infrastrukture, zaštite životne sredine, malih i srednjih preduzeća itd.

Direktor Kancelarije EBRD-a u BiH, koji je tek ove sedmice praktično počeo s mandatom u BiH, rekao je da EBRD podržava razvoj putnog sektora i da će dodatnim sredstvima od 35 miliona evra biti omogućeno da RS svoja vlastita sredstva iskoristi za neke druge projekte.

On je podsjetio na neke ranije projekte koje je RS realizovala preko EBRD-a, najavljujući još jedan značajan projekat koji se odnosi na grad Prijedor, a radi se o rješavanju pitanja grijanja u ovom gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije