Privreda

Za jačanje privrede 315 milijardi evra

Za jačanje privrede 315 milijardi evra
Za jačanje privrede 315 milijardi evra

BRISEL - Evropska komisija predložila je danas investicioni plan vrijedan 315 milijardi evra u cilju jačanja posustale privrede ovog bloka, sa oko 21 milijardu evra početnog kapitala od institucija EU.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da će se dugo čekani plan zasnivati na garancijama EU koje treba da privuku privatne investitore radi finansiranja projekata u oblastima obrazovanja, saobraćaja, digitalne ekonomije i okoline.

On je dodao da će Evropska investiciona banka biti "glavni pokretač" tih investicija u naredne tri godine. Prema procjenama Junkera, svaki uloženi evro može da generiše investiciju od oko 15 evra.

Junker je rekao da jasno treba poručiti narodu Evrope i svijetu da se Evropa vratila u biznis.

Ovaj plan će razmatrati lideri EU na samitu 18. i 19. decembra.

"Dajemo nadu milionima Evropljana koji su razočarani nakon višegodišnje stagnacije", rekao je Junker u Evropskom parlamentu u Strazburu.

U poređenju sa periodom od prije pet godina, kada je finansijska kriza pogodila Evropu, nivo investiranja u EU manji je za 370 milijardi evra.

Junker je rekao da se postavlja pitanje zašto su u SAD investicije u porastu, a u Evropi u padu.

"Zato što investitori nemaju povjerenje", rekao je on, ističući da se ovaj plan neće oslanjati na povećanje dugovanja, koje sada iznosi oko 90 odsto od društvenog bruto proizvoda u EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije