Privreda

Zadovoljstvo u Udruženju poslodavaca FBiH zbog usvajanja Zakona o radu

Zadovoljstvo u Udruženju poslodavaca FBiH zbog usvajanja Zakona o radu
Zadovoljstvo u Udruženju poslodavaca FBiH zbog usvajanja Zakona o radu

SARAJEVO - Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH (FBiH) saopštilo je da je zadovoljno usvajanjem novog Zakona o radu.

"Nakon gotovo osam godina neuspjelih pokušaja konačno je usvojen novi Zakon o radu. Mada nije idealan, zadovoljni smo što napokon imamo novi zakon, jer je njegovim usvajanjem otvoren proces strukturnih reformi koji će dovesti do povoljnijeg poslovnog ambijenta, a time i do ekonomskog rasta i novog zapošljavanja te dugoročno i do poboljšanja uslova rada", navodi se u saopštenju.

Poslodavci poručuju da nisu zadovoljni time što se još jednom pokazalo da je društvo u BiH duboko podijeljeno i da je proces donošenja odluka veoma komplikovan, dugotrajan i neefikasan.

Oni očekuju da će naredne reformske mjere biti usvajane i sprovođene na efikasniji i brži način, uz zajedničko djelovanje vlasti i opozicije, sindikata i svih drugih.

"Ubijeđeni smo da dobri radnici nemaju razloga za strah od novog zakona. Uz provođenje drugih sistemskih mjera, zakon će omogućiti bolji i ujednačen nivo zaštite prava radnika", ističu poslodavci.

Oni su pozvali Vladu FBiH da nastavi sprovođenje reformskih procesa te da u taj proces budu uključeni svi društveni subjekti, a pozvali su i opoziciju da se direktnije i aktivnije uključi u kreiranje novih reformskih zakona.

"Pozivamo poslodavce da prate implementaciju mjera koje će unaprijediti poslovni ambijent i želimo da ih ohrabrimo da, sukcesivno sa stvaranjem neophodnih preduslova, počnu realizaciju novih investicija i nova zapošljavanja. Pozivamo i poslodavce koji posluju u sivoj zoni, a koji su naša nelojalna konkurencija, da prijave radnike, da plaćaju poreze i doprinose, te da poslovanje prebace u formalne tokove", navodi se u saopštenju.

Poziv je upućen i kontrolnim organima da sistemski provode mjere na kontroli provođenja zakona, kao i Savezu samostalnih sindikata BiH da još u avgustu pristupe pregovorima za izradu novog opšteg kolektivnog ugovora.

Poslodavaci očekuju da im se u ovim aktivnostima pridruže i sve drugi društveni subjekti - mediji, akademska zajednica, nevladin sektor i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije