Privreda

Zadruge treba više da sarađuju

Zadruge treba više da sarađuju
Zadruge treba više da sarađuju

NOVI GRAD - Na sajmu zadrugarstva Republike Srpske zaključeno je da je potrebno jačati međuzadružnu saradnju i saradnju Zadružnog saveza Srpske kao institucije koja okuplja zadružni sektor sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U okviru petog sajma zadrugarstva, održanog danas u Donjim Agićima kod Novog Grada pod nazivom "Zadružni susreti Republike Srpske 2014", održan je i okrugli sto pod nazivom "Uloga zadruga u organizovanju otkupa i plasmana proizvoda, ublažavanju posljedica od poplava i obnovi proizvodnje na ugroženim područjima".

Savjetnik u resornom ministarstvu Gordana Rokvić rekla je novinarima da je na okruglom stolu bilo riječi i o konkretnim vidovima saradnje za iznalaženje mogućnosti izvoza poljoprivrednih proizvoda van granica Srpske i da u narednom periodu treba očekivati konkretne rezultate.

"Ministarstvo je djelovalo u dva pravca, prvi je da se omogući zadrugama da nesmetano posluju na tržištu poljoprivrednih proizvoda u Srpskoj i BiH obezbjeđivanjem novčane podrške zadrugama koje se tek osnivaju i podrška u obrtnim sredstvima za realizaciju njihovih poslovnih aktivnosti", rekla je Rokvićeva.

S druge strane, dodala je ona, rađeno je u pravcu tačne inventarizacije ko su aktivne poslovne zadruge, kojim poslovnim aktivnostima se bave, te da li rade na međunarodnim zadružnim principima.

"Prvi put Zadružni savez Republike Srpske ima jasnu sliku o tome ko čini zadružni sektor Srpske. To je oko 80 aktivnih zadruga koje rade u skladu sa zadružnim principima i doprinose unapređenju poslovanja poljoprivrednih proizvođača", istakla je Rokvićeva.

Ona kaže da u narednom periodu treba istrajati na tome da se omasovi zadružni pokret jer je, prema evidencijama, oko 6.000 poljoprivrednih proizvođača upućeno na poljoprivredne zadruge i plasiraju svoje proizvode posredstvom zadruga.

"Taj broj mora biti veći, doprinos zadruga unapređenju poljoprivredne proizvodnje mora biti veći, zadruge treba da okupljaju više poljoprivrednih proizvođača, članova i kooperanata, te da više učestvuju u ublažavanju štete od poplava i ukupnoj afirmaciji i jačanju primarne poljoprivredne proizvodnje", rekla je Rokvićeva.

Ona kaže da je Ministarstvo, osim redovnih mjera podsticaja, sačinilo i mjere sanacije štete od poplava, podršku za obezbjeđivanje obrtnih sredstava za otkupljivanje domaćih poljoprivrednih proizvoda i reprogramiranje kreditnih obaveza.

Predsjednih Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga kaže da su u Srpskoj registrovane 342 zadruge, od koji je 81 poslovno aktivna, 32 novoosnovane, a 229 ne posluje.

"Od 81 poslovo aktivne zadruge, 50 radi u skladu sa zadružnim principima, 18 ne radi u potpunosti u skladu sa principima i 13 su privredna društva", rekao je Kulaga.

Prema njegovim riječima, Zadružni savez Republike Srpske raspolaže podacima prema kojima je 17 zadruga direktno bilo pogođeno majskim poplavama. "Šteta kao direktna posljedica poplava je 1,5 milona maraka, a indirektna šteta iznosi oko 250.000 KM", kaže Kulaga.

I ostale zadruge, kako je objasnio, trpe posljedice zbog štete na imanjima kooperanata, a iako nema zvanične procjene, šteta se ogleda u smanjenju poslovanja, povećanju troškova, nelikvidnosti i smanjenju kreditne sposobnosti zadruga.

Kulaga smatra da je jedna od mjera prevazilaženja stavljanje akcenta na tržišno orijentisane zadruge koje su usmjerene na organizovanu proizvodnju, otkup, preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda.

Direktor Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" iz Donjih Agića Nada Nešković Railić rekla je da ova zadruga okuplja 254 zadrugara i da ima 29 zaposlenih, da se bavi organizovanjem poljoprivredne proizvodnje kod svojih proizvođača, otkupom proizvoda, preradom u zadružnim pogonima i plasmanom na tržište.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH, Zadružnog saveza Federacije BiH, opštine Novi Grad i poljoprivrednih zadruga sa područja Srpske i FBiH.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, sajam organizuju Zadružni savez Republike Srpske, Poljoprivredna zadruga "Agrojapra" iz Donjih Agića i opština Novi Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije