Privreda

Zajednički do jačih ekonomija

Zajednički do jačih ekonomija
Zajednički do jačih ekonomija

BEOGRAD - Treći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, čiji je glavni cilj podizanje ekonomije, počeo je danas u Beogradu.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, kazao je na otvaranju samita da tokom predstojećih godina u regiji treba da prevladavaju ekonomska pitanja jer, kako je rekao, buduće generacije zaslužuju bolju budućnost.

"Uradićemo ono što je potrebno da bi Srbija imala jaču ekonomiju, a našem regionu potrebne su investicije i ekonomski rast", kazao je Vučić.

On je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je samit ujedno i istorijska posjeta kineskog premijera Srbiji poslije tri decenije.

"Beogradski susreti doprineće preplitanju regionalnog i globalnog razumevanja Istoka i Zapada i prožimanju zajedničkih interesa", kazao je Vučić.

Li Kećijang, kineski premijer, poručio je da je saradnja Kine i predstavnika zemalja učesnica vrlo značajna, te da se širi i produbljuje.

"Centralna i istočna Evropa imaju bogate prirodne resurse i moraju da se uspostave novi koridori za vezu između Kine i ostalih zemalja učesnica ovog samita", kazao je Kećijang.

Nova snaga

 Dvodnevni samit, kojem prisustvuju premijeri 16 država, te prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske, održava se pod motom "Novi motor, nova snaga, nova platforma", a u okviru njega je održan i 4. ekonomsko-trgovinski forum učesnika.

Vučić je, otvarajući ovaj forum, rekao da je prioritet zemalja centralne i istočne Evrope privredni rast, koji može da se ostvari uz dva uslova.

"Cilj ovog regiona su investicije, potrebna nam je injekcija poverenja i snage. To je suština ovog foruma, stvoriti veze između Kine i ovog regiona. Drugi uslov zavisi od nas - moramo da se promenimo. Niko neće da uloži u nas ako mi ne ulažemo u sebe", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je dodao da vjeruje da je ovaj forum početak boljeg vremena i saradnje cijelog regiona. Tokom foruma, održanog u Sava centru, obratili su se i premijeri Kine i Češke.

"Uspostavićemo savjet Kine i zemalja centralne i istočne Evrope", najavio je premijer najmnogoljudnije države svijeta, dodajući da mu je veliko zadovoljstvo što je u prilici da posjeti lijepu zemlju Srbiju i prisustvuje ovom događaju.

Bohuslav Sobotka, češki premijer, rekao je da koriste svaku priliku da se probudi saradnja sa Kinom.

Odvojeni sastanci

 Samitu su prethodili brojni bilateralni sastanci premijera, u čijem je fokusu bila ekonomska saradnja država učesnica.

Kineski premijer razgovarao je sa Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, koji je potom potvrdio da je Kina odobrila BiH osam miliona dolara granta za projekte.

"Saopćeno mi je da je Vlada Kine donijela odluku o novom grantu u vrijednosti od osam miliona dolara, grantu za pripremu projekata koje treba realizovati, da će nastaviti sa implementacijom programa učenja kineskog jezika i razmjene naših studenata. Kina je pokazala i interes za regionalne projekte, između ostalog, za revitalizaciju željezničke pruge Beograd - Sarajevo", rekao je Bevanda nakon sastanka, a kojem je, između ostalih, prisustvovao i Ranko Škrbić, ambasador BiH u Beogradu.

Bevanda je naveo da je razgovarano i o mogućnosti ulaganja kineskih preduzeća u BiH u oblasti poljoprivrede, te drvne industrije. Napominjući da je ovo njegov četvrti susret sa kineskim premijerom, Bevanda je rekao da je urađen presjek svega što je realizovano od posljednjeg sastanka.

"Zahvalio sam za sve što je Kina konkretno učinila u vezi sa sanacijom štete od poplava u BiH", rekao je Bevanda.

Govoreći o sastanku sa Vučićem, sa kojim je Bevanda takođe razgovarao, predsjedavajući Savjeta ministara BiH je naveo da je taj susret bio kontinuitet odnosa i da je učinjen presjek stanja, a 90 odsto tema odnosi se na privrednu saradnju i mogućnost realizacije regionalnih projekata.

Regionalna saradnja

 Vučić je u razgovoru sa Bevandom istakao važnost regionalne saradnje u izradi infrastrukturnih projekata kojima bi se zajedno apliciralo za fondove EU.

"Izgradnja puteva i pruga omogućava brže spajanje i poslova i ljudi. To će doprineti ekonomskoj i političkoj stabilizaciji celog regiona", kaže Vučić.

Sastanku je prisustvovao i Rasim Ljajić, ministar trgovine Srbije, koji je istakao potrebu za poboljšanjem trgovinske saradnje BiH i Srbije s ciljem zajedničkih nastupa na trećem tržištu, kao i saradnje u oblasti građevinarstva.

Vučić je imao mnoge razgovore s visokim učesnicima, a na sastanku sa Jangom Cuantangom, ministrom saobraćaja Kine, predmet je bila izgradnja brze pruge Beograd - Budimpešta, kao i načini finansiranja tog projekta.

Samitu će, kako je ranije najavljeno, prisustvovati i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je potvrdio da će učestvovati u nekim aktivnostima tog skupa, ali ne u plenarnim, jer na njima učestvuju predstavnici država.

Prvi dan samita nije završen do zaključenja sutrašnjeg broja "Nezavisnih".

"Kineska kapija"

Brojni svjetski mediji pisali su juče o samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, uz ocjenu da je ta inicijativa dio ambicije Srbije da postane "kineska kapija" za Balkan i Evropu, a da Kina samit vidi kao priliku da pojača prisustvo u regionu i pospješi veze s EU.

- Američka agencija AP: Peking vidi svoj pojačani ekonomski uticaj na tom području kao šansu da pojača i svoje veze s EU.

- Francuska agencija AFP: Li Kećijang, kineski premijer, na samitu će učvrstiti planove Pekinga o novoj transportnoj mreži - koridoru za kineski izvoz u Evropu.

- Slovenački "Dnevnik": Prenosi riječi kineskog premijera koji je izrazio interesovanje za jačanje kineskih investicija u regionu.

Zemlje učesnice

- Kina

- Srbija

- BiH

- Hrvatska

- Crna Gora

- Makedonija

- Bugarska

- Albanija

- Mađarska

- Slovenija

- Poljska

- Slovačka

- Češka

- Rumunija

- Letonija

- Litvanija

- Estonija

 

6.600 učesnika samita

1.100 novinara prati ovaj događaj

110 medijskih kuća akreditovano

Vezane vijesti:

Vučić otvorio Ekonomski forum Kine i 16 zemalja CEE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije