Privreda

Zajednički istupiti na treća tržišta

Zajednički istupiti  na treća tržišta
Zajednički istupiti na treća tržišta

BEOGRAD - Regionalna saradnja je imperativ za sve privrednike koji su realno posmatrano suviše mali da bi samostalno mogli da izađu na velika tržišta gdje vladaju uslovi oštre konkurencijske bitke i veoma zahtjevnih pravila, ocijenjeno je na danas otvorenom poslovnom forumu "Dani Srpske u Srbiji".

Na forumu održanom u Privrednoj komori Srbije, na kojem je učestvovalo više od 70 privrednika iz RS i Srbije, Jasmin Komić, potpredsjednik Vlade RS, komentarišući vladajuće privredne aktulenosti između RS i Srbije istakao je da bi privrednici trebalo da usmjere napor ka što značajnijem zajedničkom istupu na treća tržišta.

On je naglasio da će zaključci foruma biti proslijeđeni vladama kako bi maksimalno bila unaprijeđena privredna saradnja na dobrobit i RS i Srbije.

Skupu je prisustvovao i Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, koji je ovom prilikom naglasio da je, kada je riječ o putnoj infrastrukturi u funkciji privrede, jedan od ciljeva RS da Banjaluku spoji autoputem preko Bijeljine sa Srbijom.

Naglašavajući značaj razvoja infrastrukture za privredu, Čubrilović je istakao da je veoma važna veza projekta 5c, međunarodnog koridora koji prolazi kroz BiH, kao i brza cesta od Sarajeva, preko Višegrada do Srbije.

Željko Sertić, ministar privrede Srbije, ovom prilikom naglasio je da vlade RS i Srbije moraju zajedno da rade na poboljšanju ambijenta poslovanja jer će to omogućiti privredi da lakše radi.

"Ceo region je previše čekao na rešenja sa strane. Mora da se radi i moramo sami da kreiramo rešenja", poručio je Sertić i dodao da će se uspjeh saradnje RS i Srbije, po njegovom mišljenju, mjeriti time što će mu privrednici reći: "Nešto se promijenilo, lakše nam je sada da radimo."

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, istakao je da su privrednici tokom jučerašnjeg foruma iznijeli probleme koji predstavljaju prepreku u saradnji dvije privrede.

"Problemi su prvenstveno vezani za necarinske barijere koje su posljedica, ne toliko neuređenosti odnosa, koliko loše primjene odgovarajućih procesa i samovolje pojedinaca u primjeni dogovorenih pravila i načina postupanja sa robom na granici", naveo je Đurić.

On je istakao da je ukazano i na problem radnih dozvola za preduzeća koja obavljaju radove u Srbiji.

Đurić je takođe dodao da trenutni obim međusobne spoljnotrgovinske razmjene RS i Srbije nije zadovoljavajući i gotovo u svim segmentima mogući su značajni pomaci.

"Robna razmjena između RS i Srbije u ovom momentu bazira se uglavnom na poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, ali veoma značajne mogućnosti postoje i u drugim industrijskim oblastima", precizirao je Đurić.

Privredni forum "Srbija - Republika Srpska" organizovali su Privredna komora RS, Predstavništvo Srpske u Srbiji i Privredna komora Srbije.

Ovaj poslovni forum je dio manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", koja je otvorena 4. septembra u Beogradu i trajaće do 10. ovog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije