Privreda

Zaposleni u Rudniku boksita od sutra u štrajku

Zaposleni u Rudniku boksita od sutra u štrajku
Zaposleni u Rudniku boksita od sutra u štrajku

SREBRENICA - Zaposleni u Rudniku boksita "Srebrenica" sutra će stupiti u generalni štrajk, jer poslovodstvo nije odgovorilo na njihov zahtjev za isplatu dvije od pet neisplaćenih plata, zaključio je Štrajkački odbor.

"Tražili smo isplatu plata i doprinosa za juni i juli, ali poslovodstvo nije ništa preduzelo. Donesena je odluka da sutra obustavimo rad i stupimo u štrajk", izjavio je novinarima predsjednik Sindikalne organizacije i Štrajkačkog odbora ovog preduzeća Rade Grujičić.

On je rekao da neizvjesnost u vezi sa isplatom i kašnjenjem plata dovodi do ugrožavanja egzistencije i trauma 43 porodice zaposlenih u ovom rudniku.

Štrajkači odbor najavio je i pokretanje krivične odgovornosti za potpisivanje štetnog ugovora sa izvođačem radova na eksploataciji i transportu rude.

Najavljen je i zahtjev za smjenu direktora preduzeća, obavještavanje resornog ministarstva Republike Srpske i Saveza sindikata o stanju u ovom preduzeću i inicijativa da se svi nadležni uključe u preispitivanje odgovornosti i traženje rješenja za prevazilaženje problema.

Vršilac dužnosti direktora ovog rudnika Mladen Ristić rekao je da poslovodstvo vodi aktivnost da Uprava za indirektno oporezivanje BiH deblokira račun preduzeća da bi isplatili jednu zaostalu platu.

"Razlozi za kašnjenje plata su loše vrijeme i poplave koje su dovele do zastoja u radu i velikih troškova. To je onemogućilo rad na eksploataciji rude u ovoj godini jer smo od 150 radnih dana radili samo polovinu", rekao je Ristić.

On je izrazio očekivanje da će uskoro biti stvoreni uslovi za isplatu jedne plate.

"Nakon iscrpavanja ogromnih količina vode i uklanjanja jalovine na površinskom kopu smo došli do ležišta rude čijom bi eksploatacijom i isporukom kupcu za deset dana došli u situaciju da izmirimo još jednu platu i neke obaveze, ali će štrajk dodatno pogoršati stanje u firmi jer bez isporuke rude nema ni sredstava za isplatu plata i izlaza iz krize", tvrdi Ristić.

Prema njegovim riječima, žiro-račun ovog preduzeća konstantno je blokiran više od dvije godine zbog nagomilanih obaveza iz prethodnog perioda.

Ristić je rekao da je dio dugova reprogramiran i pozvao radnike na razumijevanje i strpljenje, kao i da radom omoguće da dođe do isporuke rude, a time i obezbjeđenja sredstava za isplatu plata i izmirivanje ostalih obaveza u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije