Privreda

Zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza

Zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza
Zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza

NOVI GRAD - U Donjim Rakanima kod Novog Grada, na imanju Svetozara Japundže, danas je zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza.

Parcela je zasijana u organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srpske, područna jedinica Prijedor, i opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Novi Grad.

"Ovo je druga ogledna parcela na području koje pokriva naša područna jedinica, a prije nekoliko dana to smo isto uradili u Prijedoru", rekao je stručni saradnik u Ministarstvu Danijel Egić.

Prema njegovim riječima, cilj je da i prijedorska područna jedinica ima svoje ogledne parcele, da se proizvođačima pokaže širok spektar hibrida kukuruza koji će se uzgajati pod istim agroekološkim uslovima, istim načinom obrade, gnojidbe i zaštite.

"Poljoprivrednici će tako znati koji hibridi najbolje uspijevaju u našim agroekološkim uslovima", istakao je Egić.

On je naveo da su na oglednoj parceli zasijani hirbidi kukuruza, koji na ovim prostorima poljoprivrednicima nude različite sjemenske kuće, od najranijih FAO grupa zrenja 200 do silažnih hibrida grupe 700.

Vlasnik imanja na kojem se nalazi ogledna parcela Svetozar Japundža kaže da je ove godine, uključujući današnju parcelu, zasijao 11 hektara kukuruza i da planira posijati još tri hektara.

U opštinskom Odsjeku za poljoprivredu ističu da će na jesen na oglednoj parceli prvi put u Novom Gradu biti organizovana manifestacija Dani polja kukuruza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije