Privreda

Zavidovići: Požar u Krivaji nije podmetnut, šteta 10 miliona KM?

Zavidovići: Požar u Krivaji nije podmetnut, šteta 10 miliona KM?
Zavidovići: Požar u Krivaji nije podmetnut, šteta 10 miliona KM?

ZAVIDOVIĆI - Tačan uzrok požara u zavidovićkoj fabrici “Krivaja” još nije poznat, a u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona kažu da dosadašnja istraga ukazuje na to da on nije podmetnut.

“Na osnovu dosad prikupljenih dokaza i obavljenih radnji nismo došli do dokaza koji upućuju na to da je požar podmetnut. Rade se potrebna vještačenja koja će uviđajnoj ekipi pomoći u utvrđivanju uzroka nastanka požara”, rečeno je u Tužilaštvu ZDK.

Veliki požar zahvatio je pogon za proizvodnju montažnih kuća Krivaja 29. augusta i fabriku je uništio do temelja.

Borba zavidovićkih, žepačkih i zeničkih vatrogasaca s vatrenom stihijom koja je sat iza ponoći izbila u pogonu za proizvodnju montažnih kuća Krivaja, trajala je nešto više od tri sata.

Ubrzo nakon dojave, na mjesto događaja stigli su i pripadnici vatrogasne jedinice Zavidovići. Suočeni s velikom vatrenom stihijom, odmah su zatražili pomoć kolega iz Maglaja, Žepča i Zenice. Do dolaska vatrogasnih jedinica iz drugih gradova, primarni cilj zavidovićkih vatrogasaca bio je gašenje najugroženijih dijelova, kako požar ne bi dospio do magacina sa zapaljivim tečnostima, što bi stvorilo enormne probleme.

Građani Zavidovića maksimalno su se angažovali u gašenju požara i pomogli vatrogascima u spašavanju pogona.

Nažalost, dvije stotine radnika ostalo je bez posla, ogromna vatra uništila je sve što su radnici desetinama godina radili i čuvali.

Ljudskih žrtava nije bilo, a šteta se procjenjuje na desetine miliona maraka i vrlo je teško predvidjeti kada će se i hoće li se Tvornica oporaviti.

(Faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije