Privreda

Završetak autoputa od Doboja do Prnjavora u predviđenom roku

BANJALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Libor Krkoška konstatovali su danas u Banjaluci da radovi na izgradnji autoputa od Doboja do Prnjavora teku planiranom dinamikom i da se očekuje završetak ove dionice u predviđenom roku.

Čubrilović i Krkoška su razgovarali o realizaciji projekata iz saobraćajne infrastrukture koje podržava EBRD u Republici Srpskoj, kao i o pregovorima za podršku novih projekata, saopšteno je iz Ministarstva.

Resorni ministar je rekao da će, nakon potpisivanja ugovora sa Evropskom investicionom bankom /EIB/, početkom ovogodišnje građevinske sezone izabrani izvođač otpočeti radove na izgradnji dionice autoputa od Banjaluke do Prnjavora.

U vezi sa izborom javno-privatnog partnera za izgradnju i održavanje dionice autoputa Koridora "Pet ce", koja prolazi kroz Republiku Srpsku, Čubrilović je rekao da se u toku marta očekuje dostavljanje finansijske ponude od konzorcija koji predvode francuski "Bujik" i austrijski "Štrabak".

Direktor EBRD-a u BiH Libor Krkoška rekao je da je ova banka veoma zadovoljna realizacijom infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja u Republici Srpskoj, te da će, ukoliko se postigne dogovor, EBRD podržati budućeg javno-privatnog partnera za izgradnju i održavanje dionice Koridora "Pet ce", koja prolazi kroz Republiku Srpsku.

U toku sastanka konstatovano je da će održivost i puna funkcija autoputeva u Republici Srpskoj biti omogućena završetkom započetih dionica, izgradnjom mostova na Savi, u Gradiški i Svilaju, te izgradnjom paneveropskog Koridora "Pet ce".

Razgovarano je i o pripremama za projektovanje i izgradnju magistralnog puta Sarajevo - Foča - Hum - Šćepan Polje.

Krkoška je izrazio spremnost da ova banka, ukoliko se postigne saglasnost sa Evropskom komisijom, finansira izgradnju ovog regionalnog putnog pravca.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Nataša Kostić i direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije