Privreda

Zehra Hadžić: Vlada nam opstruiše pravo na štrajk

Zehra Hadžić: Vlada nam opstruiše pravo na štrajk
Zehra Hadžić: Vlada nam opstruiše pravo na štrajk

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona opstruiše stupanje prosvjetnih radnika u najavljeni generalni štrajk, tvrdi Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Prema njenim riječima, Izudin Saračević, premijer USK, odbio je potpisati sporazum o obavljanju minimalnih poslova tokom trajanja štrajka, što je jedan od preduslova da prosvjetni radnici stupe u generalni štrajk.

"Očito je da je na djelu opstrukcija, jer je u stvari Vlada USK trebalo nama da ponudi taj sporazum, s obzirom na to da su upoznati s našim pripremama za štrajk. Zanimljivo je da ni nakon nekoliko urgencija od njih nikakav odgovor nismo dobili", rekla je Hadžićeva.

Dodala je da su se obratili sudu koji u roku od pet dana treba da donese odluku o zakonitosti stupanja prosvjetnih radnika USK u generalni štrajk. Prosvjetari su generalni štrajk najavili nakon što Vlada USK nije odustala od odluke o smanjenju osnovice za obračun plata svim budžetskim korisnicima za januar 2015. godine. 

"Ne možemo prihvatiti da se sve lomi preko leđa zaposlenika kojima se ionako duguju dva lična dohotka, pet toplih obroka, a nisu im isplaćene ni ostale zakonske naknade iz protekle godine", istakla je Hadžićeva.

Prema riječima Zikrije Durakovića, ministra finansija USK, pomenuto umanjenje osnovice je u skladu sa zakonskim propisima.

"Zakonom o budžetu dozvoljeno je da se osnovica za obračun ličnih dohodaka smanji ako u budžetu nema dovoljno novaca. Umanjenjem za šest posto omogućićemo da svi budžetski korisnici imaju redovnu isplatu plata", rekao je Duraković.

Saračević je istakao da ne spori prava sindikata da štrajkom iskažu nezadovoljstvo, ali dodaje da svi budžetski korisnici moraju ponijeti težak teret finansijskih rezova i ušteda zbog katastrofalne situacije koja je naslijeđena od prošle vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije