Privreda

Želja Kine za investiranje u Evropu nikad jača

Želja Kine za investiranje u Evropu nikad jača
Želja Kine za investiranje u Evropu nikad jača

PEKING - Udruženje za javnu diplomatiju Kine organizovalo je osmodnevnu posjetu ovoj zemlji, kojoj je prisustvovalo 46 novinara iz centralne i istočne Evrope, gdje su prikazali koje su prednosti saradnje s najmnogoljudnijom državom na svijetu.

Domaćini su dali odgovore na veliki broj pitanja o razvoju Kine, investicijama kao i međunarodnim odnosima. Tokom naše posjete Kini bili smo u prilici da vidimo i osjetimo dvije strane ove zemlje, jednu koja je potpuno razvijena i drugu koja se razvija mahnitom brzinom.

Trenutna politika Kine je bazirana na državni profit, pristup tržištu i tehnološke akvizicije, a zemlje centralne i istočne Evrope Kini su privlačne zbog jeftine, ali kvalifikovane radne snage te zbog toga što ovaj region predstavlja pristup evropskom jedinstvenom tržištu i naprednoj tehnologiji. Početna tačka naše posjete Kini bila je Peking, gdje smo se sastali s predstavnicima Udruženja za javnu diplomatiju Kine.

Strategija Kine je probijanje na evropsko tržište, a jedna od glavnih ulaznih tačaka je Balkan. Oni su istakli da trenutnu situaciju u Ukrajini ne vide kao priliku za probijanje na naše tržište, nego teže tome da se problemi što prije savladaju te dodaju da se tako nešto može postići samo dogovorima.

U daljem razgovoru saznali smo da problem leži u tome što investitori u Kini još nisu upoznati s našim državama, jer naše države nemaju nikakvu promociju za privlačenje stranih investitora, a znatan problem su i jezičke barijere kao i daljina.

Lv Fengding, potpredsjednik Udruženja za javnu diplomatiju Kine, napomenuo je da je potrošena polovina predviđenog iznosa od deset milijardi dolara za kineska ulaganja u regionu, te da su dva ugovora za fabrike već na snazi.

"Trudimo se da investiramo u cijeli svijet, Amerika je već dovoljno razvijena i jaka, a centralnu Evropu vidimo kao najdinamičniju, cilj je da se svi razvijamo zajedno", istakao je Fengding. On je dodao i da ne mogu dozvoliti neuspjeh kao onaj u Poljskoj prilikom izgradnje autoputa, koji je reklamiran kao najznačajniji projekat Kine u centralnoj Evropi.

Da su Kinezi ljudi koji ništa ne prepuštaju slučaju osjetili smo i na svojoj koži. Gust raspored i tačne satnice bez odstupanja pratili su nas tokom cijelog boravka. Prateći užurban i gust raspored, sjeli smo na brzi voz i brzinom većom od 300 km/h za pet sati stigli na našu sljedeću destinaciju Suzhou. Ovaj grad vidno manji od Pekinga ima populaciju od nešto više od šest miliona stanovnika i čija ekonomska slika rapidno raste te su u prošloj godini ostvarili BDP od preko 300 milijardi maraka. Posjetili smo industrijski park i tvornicu autobusa "Higer". Oscar Zang, menadžer "Higer" autobusa za evropsko tržište, rekao je kako imaju saradnju sa banjalučkom firmom "Pring", te da planiraju širenje na naše tržište.

Sljedeća stanica bio je Nanjing. Ovaj grad je izabran za domaćina drugih Olimpijskih igara za mlade, koje će biti održane u avgustu ove godine. Olimpijske igre mladih su sportski dogđaj koji će objediniti sportiste iz cijelog svijeta od 15 do 18 godina, a sve u cilju promovisanja socijalne odgovornost, olimpijskog duha, razvoja vještina i zdravog života. Ove godine će se takmičiti preko 3.500 sportista u 12 dana.

Tokom našeg boravka tamo i sami smo postali užurbani. Nekoliko sati sna i cjelodnevni posao obilježili su naš boravak u Kini, te smo se zaputili u Gansu provinciju, na čelu s njenim glavnim gradom Lanzhou.

Prijatnu dobrodošlicu organizovali su nam lideri ove provincije kao i predstavnici iz Ministarstva spoljnih poslova Gansu provincije. Oni su istakli da imaju veliku želju za kooperacijom između Evrope i Kine, ali da je ona još na veoma niskom nivou.

Zhu Jijun, potpredsjednik Ministarstva spoljnih poslova Gansu provincije, kazao je da u BiH vide mnogo potencijala, počevši od radne snage do pegršt prirodnih resursa, i da spremno čekaju da im se otvore vrata kako bi investirali. Ne zadržavajući se previše, zaputili smo se u dva manja sela, gdje smo imali priliku da vidimo uzgoj krompira i razgovaramo sa stanovnicima koji su se tu doselili u sklopu Vladinog projekta preseljavanja stanovnika iz zemunica i zabačenih dijelova. Nakon sela i uzgoja krompira, posjetili smo i dva najveća gradilišta u Kini i ostali očarani brzinom kojom ovi gradovi niču.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije