Privreda

Željeznicama FBiH blokirani svi računi

Željeznicama FBiH blokirani svi računi
Željeznicama FBiH blokirani svi računi

SARAJEVO - Posljednji, osami transakcijski račun JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo blokiran je danas.

Prvi račun je blokiran 27. marta na iznos od 5,3 miliona KM, uz pripadajuće kamate i sudske troškove, a na osnovu pravosnažne i izvršne presude Suda u Sarajevu od strane tužioca, Team System Inficom Services GmbH iz Austrije.

Do sada je po tom osnovu tužilac od ŽFBiH naplatio oko 300.000 KM, a ostatak duga i dalje je enormno visok i iznosi oko pet miliona KM, saopšteno je danas iz ŽFBiH.

Iz ŽFBiH podsjećaju da je uzrok problema plaćanje obaveza za takozvani ''projekt'' polaganja optičkog kabla, koji je, kako navode, urađen mimo zakonskih procedura i kojeg je Ured za reviziju institucija u FBiH proglasio neupotrebljivim i štetnim za ŽFBiH.

Smatraju da je neshvatljivo da se u ovako teškom trenutku za ŽFBiH, kao i državu u cjelini, blokiraju svi računi i na taj način u potpunosti onemogući poslovanje preduzeća u momentu kada je neophodno uspostaviti odvijanje redovnog i bezbjednog željezničkog saobraćaja za potrebe bh. privrednih subjekata i građana.

"ŽFBiH neće biti u mogućnosti da pravovremno reaguju u cilju sanacije novonastalih šteta na prugama, upitna je isplata plaća i drugih materijalnih troškova uposlenicima, kao i nemogućnost ispunjavanja finansijskih obaveza prema dobavljačima i komitentima", kazali su.

Podsjetili su i da v.d. predsjednik Uprave, generalni direktor radi u tehničkom mandatu bez imenovanih članova Uprave i ne može uposlenicima, komitentima i privrednim subjektima garantovati brzo rješenje novonastalog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije