Privreda

"Žitoprodukt" otvorio industrijsku pekaru

"Žitoprodukt"  otvorio industrijsku pekaru
"Žitoprodukt" otvorio industrijsku pekaru

BANJALUKA - "Žitoprodukt" Banjaluka otvorio je u danas u krugu ove firme, savremenu industrijsku pekaru, čime je ovo preduzeće kao jedan od najvećih simbola grada na Vrbasu nastavilo svoje jačanje.

Pekaru su, nakon što nije radila gotovo cijelu deceniju, svečano pustili u rad Slaviša Krunić, predsjednik Uprave "Žitoprodukta", i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, čime je zaokružena cjelina kakvu je "Žitoprodukt" i nekada imao.

Svečanosti povodom otvaranja ovog pogona prisustvovali su brojne strane i domaće delegacije, poslovni partneri i drugi, koji su željeli pružiti podršku ovoj veoma značajnoj investiciji. Nakon svečanog otvaranja, svi gosti su obišli novi, moderno uređeni pogon industrijske pekare i upoznali se sa svim detaljima njegovog rada.

Nova i moderna industrijska pekara prostire se na površini od 3.500 metara kvadratnih, a njen kapacitet je oko 30.000 hljebova dnevno, dok bez bilo kakvih problema može proizvoditi 15-20 vrsta peciva.

Ono što je posebno važno su i nova radna mjesta koja je omogućila investicija u "Žitoprodukt", tako da on sada zapošljava oko 70 radnika, dok se u narednom periodu planiranim širenjem prodajne mreže očekuju dodatna radna mjesta.

Slaviša Krunić, predsjednik Uprave "Žitoprodukta" i investitor, rekao je da je otvaranje industrijske pekare za njih zaista poseban dan.

"Prije samo godinu dana 'Žitoprodukt' je bila kompanija koja nije imala budućnost, viziju, radnike, mašine, a danas ste svjedoci kako sve to izgleda nakon tek godinu dana. Mi nećemo stati na ovome, naši planovi su daleko veći, otvaraćemo nova radna mjesta i ići ćemo sa daljim ulaganjem, uz želju da 'Žitoprodukt' vratimo tamo gdje je bio osamdesetih godina, lider na našem tržištu", rekao je Krunić. Prema njegovim riječima, u tom vremenu "Žitoprodukt" su činili dobri ljudi, radnici koji su bili lojalni i odani ovoj kompaniji, nakon čega su došla teška vremena, a koja su srećom iza nas.

"Danas su vrata naše kompanije otvorena za sve one koji žele da se vrate, čije su porodice izgradile ovu fabriku i u to vrijeme činile da ona bude lider na našem tržištu. Mi im širom otvaramo vrata i pozivamo ih da dođu da zajedno s nama grade budućnost 'Žitoprodukta' i naše zemlje", naglasio je Krunić. Prema njegovim riječima, u "Žitoproduktu" trenutno radi oko 70 radnika, ali da će kroz projekat koji su pokrenuli, a koji se tiče otvaranja maloprodajnih objekata, u narednih godinu-dvije dana zaposliti više od 400 radnika.

"Ovo nisu političke priče i želio bi da me nakon tog perioda pitate šta smo uradili", rekao je on i dodao da je u kupovinu i investiranje u "Žitoprodukt" uloženo više od 12 miliona maraka. On je zahvalio bankama koje su prepoznale i podržale njihovu viziju jer, kako je kazao, bez njih bi ovo sve bilo nemoguće.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, rekao je da mu je istinski drago što prisustvuje ovako velikom događaju u "Žitoproduktu", jer se, kako je istakao, ovog preduzeća dobro sjeća iz osamdesetih godina kada je kao novinar izvještavao o njegovom radu.

"Znam koliko je živosti i snage bilo, kao što znam da prije sadašnjeg investitora ovdje nije bilo praktično ništa. Ovo jeste jedan novi početak 'Žitoprodukta', firme koja je bila simbol Banjaluke i nadam se da će to biti ponovo", rekao je Ivanić i dodao da ovakvi događaji, poput otvaranja "Žitoproduktove" industrijske pekare, pružaju nadu da se nešto pozitivno i u oblasti privrede može desiti.

Rade Petrović, stručni saradnik za tehnologiju u "Žitoproduktu", koji u ovoj firmi radi još od daleke 1978. godine, rekao je da je emotivno vezan za ovo preduzeće.

"Meni on znači puno, meni on znači sve, meni on znači život i zato sam danas veoma srećan", kaže Petrović. Kako je istakao, kapacitet "Žitoproduktovog" mlina je 100 tona, tako da će on sada, osim za pekare, raditi i za ovu industrijsku pekaru, ali i za izvoz.

"Dnevna proizvodnja industrijske pekare koju danas puštamo biće 15.000-20.000 komada, jer nema više velikih firmi kao nekada, kada je bila dnevna proizvodnja 100.000 hljebova", prisjetio se Petrović. Prema njegovim riječima, industrijska pekara nije radila gotovo 10 godina, ali je sada to lijepa, moderna pekara koja može proizvoditi 15-20 vrsta proizvoda bez ikakvih problema. On je naglasio da Banjaluka sada može da se ponosi da ima svoju gradsku pekaru.

BROJKE:

30.000 hljebova dnevno kapacitet industrijske pekare

3.500 metara kvadratnih površina pekare

70 radnika trenutno zaposleno u "Žitoproduktu"

15-20 vrsta peciva može proizvoditi

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije