Privreda

Vlada Kine obezbijedila za BiH oko 8,6 miliona KM

Vlada Kine obezbijedila za BiH oko 8,6 miliona KM
Vlada Kine obezbijedila za BiH oko 8,6 miliona KM

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Pekingu sa premijerom Narodne Republike Kine Lijem Keqiangom i čestitao mu na izvanrednoj organizaciji 4. Samita Zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na dugogodišnjoj podršci koju Kina daje Bosni i Hercegovini.

Premijer Keqiang je rekao da Kina i BiH imaju odlučne bilateralne odnose i da NR Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je izrazio spremnost na još aktivniju saradnju na unapređenju ekonomskih, trgovinskih i drugih odnosa dvije zemlje.

Premijer Keqiang je obavijestio predsjedavajućeg Zvizdića da je Vlada NR Kine donijela odluku o donaciji 30 miliona juana Bosni i Hercegovini kako bi se unaprijedio i povećao obim trgovinske razmjene. On je pozdravio inicijativu koju je BiH dobila na 4. Samitu zemalja Centralne i Istočne Evrope za održavanje ekonomskog foruma koji će se održati u BiH iduće godine.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao premijera sa projektima koji su u procesu realizacije i spomenuo sporazum koji je potpisan prije tri dana u vezi sa gradnjom termoelektrane Banovići u iznosu od oko 400 miliona eura i snage 350 megavata i sa projektima koji su u pripremi za realizovanje u narednom periodu i čija je vrijednost 2 milijarde eura. Tom prilikom je spomenuo mogućnosti ulaganja u energetski sektor i istaknuo da u ovom sektoru ima prostora i mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima kao što su hidro i vjetro elektrane.

On je rekao da je i saobraćajna infrastruktura izuzetno važan i privlačan segment u kojem postoji veliki potencijal za saradnju. Predsjedavajući Zvizdić je prezentovao i mogućnosti saradnje u oblastima industrijske proizvodnje, posebno u oblastima drvne i metalne industrije i pozvao kineske kompanije da budu integratori procesa napretka ovih značajnih oblasti koje su u stanju zaposliti mlade ljude do 27 godina starosti.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo i značaj kvalitetnog carinskog sporazuma koji BiH ima sa Evropskom unijom kao i sa zemljama Zapadnog Balkana, Turskom, Švicarskom, Norveškom i Irskom. Rekao je da bi se čitav spektar proizvoda mogao proizvoditi u BiH i izvoziti u navedene zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da bi, u skladu sa smjernicama sa 4. Samita Zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, mogao biti povećan obim izvoza naših poljoprivrednih proizvoda u Kinu i na osnovi dosadašnje dobre saradnje zatražio je da BiH dobije preferencijalni tretman s olakšanim kvotama za određene proizvode za koje postoji interesna kineskom tržištu, a koje bi BiH mogla izvoziti. Naveo je da su to mlijeko, ulje, vino, pivo, povrće, sušeno voće, pecivo itd.

„Izvoz bi značajno pomogao ekonomski razvoj BiH i dodatno učvrstio dobre odnose naših država“, rekao je predsjedvajući Zvizdić tokom susreta sa premijerom Keqiangom.

Premijer Keqiang je rekao da će NR Kina podržati inovativnost u oblasti auto industrije, šumarstva, energetike. Rekao je i da će kineska Vlada podržati dolazak kineskih investitora u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao kineskog premijera da posjeti BiH što je on i prihvatio i rekao da je spreman da u narednom periodu posjeti Bosnu i Hercegovinu.

(NN/N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije